"U­ne­liaak­si Joeksi" mol­lat­tu Biden on pannut pre­si­dent­ti­nä tuu­le­maan – "Hän linjasi noin 60 ta­voi­tet­ta en­sim­mäi­sel­le sadalle päi­väl­le, niistä noin 20 on jo to­teu­tu­nut"

Tutkijan mukaan Bidenin suuret haasteet vertautuvat Rooseveltin sataan ensimmäiseen päivään vallassa. Obamakin on jäämässä entisen varapresidenttinsä varjoon, arvioi Jani Kokko.

Presidentti Joe Biden kiipesi Valkoisen talon pihamaalla Marine One-helikopteriin, joka suuntasi Delawareen.
Presidentti Joe Biden kiipesi Valkoisen talon pihamaalla Marine One-helikopteriin, joka suuntasi Delawareen.
Kuva: Yuri Gripas / POOL

Yhdysvalloissa tuijottaminen uuden presidentin sadan ensimmäisen virkapäivän saavutuksiin on perua Franklin D. Rooseveltin poikkeuksellisen uudistuspolitiikan aloituksesta vuonna 1933. Mittatikkua on syytetty keinotekoiseksi, mutta tutkijan mukaan Joe Bidenin aloitukseen se sopii melko hyvin.

– Jos vertaa Rooseveltiin, niin Bidenilla haasteet ovat olleet samantapaiset, väitöskirjatutkija Jani Kokko arvioi.

Suuri kansallinen kriisi on tällä kertaa koronapandemia, minkä lisäksi työttömyys on ennätyskorkealla ja talous huonoissa kantimissa. Tähän pitää Kokon mukaan lisätä vielä Donald Trumpin jäljiltä romahtanut Yhdysvaltain kansainvälinen johtajuus ja arvovalta.

Trumpin "Sleepy Joeksi" haukkuma Biden on osoittautunut kaikkea muuta kuin uneliaaksi.

– Hän linjasi siirtymäkauden aikana noin 60 tavoitetta sadalle ensimmäiselle päivälleen. Niistä noin 20 on jo toteutunut, ja suurin osa muistakin menossa eteenpäin. Vain kourallista ei ole vielä aloitettu, Kokko Jyväskylän yliopistosta summaa.

Vaalikampanjan aikana Bidenia tituleerattiin usein entiseksi varapresidentiksi. Tällä vauhdilla Biden on Kokon mukaan hyvää vauhtia ajamassa uudistajana entisen pomonsa Barack Obaman ohi.

Biden tulee tällä viikolla olleeksi presidenttinä sata päivää.

Onnistunut vetäytyminen Afganistanista olisi merkittävää

Kenties tärkein Bidenin lupauksista oli Kokon mukaan sadan miljoonan koronarokotuksen toteuttaminen. Tuo raja ylittyi jo hyvissä ajoin ennen sadan päivän virstanpylvään saavuttamista.

Merkittäviä ovat myös mittaluokaltaan valtavat elvytystoimet, jo hyväksytty 1 900 miljardin dollarin koronapaketti ja vieläkin suurempi 3 000 miljardin dollarin suunnitelma muun muassa infrastruktuurin parantamiseen, koulutukseen ja puhtaampaan energiantuotantoon.

Ulkopolitiikassa Biden palautti pikavauhtia maansa Pariisin ilmastosopimukseen ja Maailman terveysjärjestön WHO:n jäseneksi. Hän on myös rakentanut suhteita uudelleen niin Nato-liittolaisiin kuin EU:hun.

Myöhemmin luvassa on vielä merkittävä sulka hattuun, jos Biden saa lupauksensa mukaisesti päätettyä Yhdysvaltain 20 vuotta jatkuneen sotimisen Afganistanissa – varsinkin, jos Afganistan ei vetäytymisen seurauksena vajoa uudestaan täydelliseen kaaokseen.

Pätevä hallinto edistää aloitteiden toimenpanoa

Se, miten pysyväksi ensimmäisten sadan päivän aikana aloitetut toimet osoittautuvat, on lopulta tärkeä mittapuu menestykselle.

– Jos Biden ryhtyy hallitsemaan presidentillisillä asetuksilla kuten Trump teki, niin sittenhän toimet pystytään helposti kumoamaan, kuten Biden on monille Trumpin päätöksille tehnyt, Kokko muistuttaa.

Hänen mukaansa pysyvämmän muutoksen mahdollisuutta tukee nyt se, että Bidenin hallintoon on valittu ministereiksi ja muiksi viranhaltijoiksi päteviä henkilöitä, jotka tietävät, miten asioita viedään eteenpäin.

Myös Valkoisessa talossa on nyt toimijoita, joiden asema ei riipu henkilökohtaisesta lojaalisuudesta presidentille tai presidentin suosiosta.

Yhdysvalloissa pidetään kongressin välivaalit ensi vuoden marraskuussa, minkä vuoksi Bidenilla on kiire saada asioita aikaiseksi.

– Biden pystyy ehkä tämän vuoden hallitsemaan täysillä presidenttinä, mutta sitten kun vuosi vaihtuu aletaan olla taas vaalimoodissa, Kokko ennustaa.