Ulla Par­viai­nen on ollut Kuu­sa­mos­sa monessa asiassa en­sim­mäi­nen

Kuusamon Kurvisesta, noin neljäkymmentä kilometriä kaupungin eteläpuolella sijaitsevasta pienestä kylästä, on kotoisin keskustan tuore kansanedustaja Ulla Parviainen.

Ulla Parviainen on pelannut golfia intohimoisesti nyt muutaman vuoden ajan. Erityisesti Kuusamon Petäjäkankaan uudella golfkentällä tulee vietettyä aikaa.
Ulla Parviainen on pelannut golfia intohimoisesti nyt muutaman vuoden ajan. Erityisesti Kuusamon Petäjäkankaan uudella golfkentällä tulee vietettyä aikaa.
Kuva: Ulla Ingalsuo

Kuusamon Kurvisesta, noin neljäkymmentä kilometriä kaupungin eteläpuolella sijaitsevasta pienestä kylästä, on kotoisin keskustan tuore kansanedustaja Ulla Parviainen. Erämaan kasvatiksi itseään luonnehtiva Parviainen on kansanedustajan pestinsä myötä joutunut opettelemaan osa-aikaiseksi helsinkiläiseksi, mutta Kuusamoon hän haluaa palata joka viikonloppu.

– Kuusamon luonto on aina ollut tiiviisti läsnä elämässäni. En voisi koskaan kuvitella muuttavani sieltä pois, kertoo Kurvisesta kaupungin keskustaan sittemmin muuttanut Parviainen.

Kevään eduskuntavaaleissa keskustan ehdokaslistalta läpi päässyt Parviainen on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Samalla hän on myös historian ensimmäinen naispuolinen kansanedustaja Koillismaan alueelta.

Vaikka Parviainen on ylpeä tästä asiasta, ei hän kuitenkaan halua retostella sillä. Niin kutsuttuja lasikattoja on tullut rikottua hänen mukaansa ennenkin.

Esimerkiksi silloin, kun Parviaisesta tuli 1990-luvun loppupuolella Kuusamon kaupunginvaltuutettu, vaikka aiemmin sillä paikalla ei nuoria naisia ollut totuttu näkemään.

– Monessa asiassa olen ollut Kuusamossa ensimmäinen, tiivistää Parviainen naurahtaen.
Päättäjän rooli on kiinnostanut Parviaista aina. Hommaan johdatti isän esimerkki, vaikka aikoinaan hetken Kuusamon kaupunginvaltuustossa toiminut isä ei itse politiikassa toimimisesta pitänytkään. Syynä oli sen hidastempoisuus.

Kun tytärtä sitten vuorostaan pyydettiin mukaan paikallispolitiikkaan, oli isä varma, ettei tämäkään tykkäisi siitä.

– Vaan väärässä oli. Sain välittömästi paljon vastuuta enkä joutunut odottelemaan. Pidin hommasta heti, muistelee Parviainen parinkymmenen vuoden takaisia alkumetrejään politiikassa.

Ennen kansanedustajan työtä Parviainen toimi neljän ja puolen vuoden ajan rehtorin virassa Rukan ala- ja yläkoulussa. Luokanopettajaksi vuonna 1994 valmistunut Parviainen on opiskellut työnsä ohessa koko ajan. Hallinnonalan pätevyyden lisäksi opintoja on kertynyt erilaisista taidealan opinnoista.
Erityisesti käsityöt ja kuvataide ovat Parviaisen intohimo. Molempia aineita opettaneena Parviaisella on selkeä käsitys siitä, mistä ei tule kouluissa ainakaan vähentää resursseja.

– Pidän hyvin tärkeänä, että peruskouluissa opetetaan taideaineita. Ne luovat oppilaille sellaisia valmiuksia, joita akateemiset alat eivät mahdollista, sanoo Parviainen.

Yhteisöllisyys on myös yksi tärkeimmistä Parviaisen arvoista. Lapsuuden pienessä kylässä se näkyi vahvasti, mutta yhä edelleen siitä pääsee hänen mukaansa nauttimaan Kuusamossa paljon.

Koska Parviaisen työ on vaatinut aina huomattavan määrän reissaamista, ei perheen ja työn yhdistäminen ole ollut helppoa. Tällöin laaja lähiverkosto on Parviaisen mukaan ollut pelastus.

– Lähipiiristä tuli korvaamaton varsinkin silloin, kun tytär oli pieni. Ilman muiden apua olisi ollut vaikea selvitä.

Kolme kantaa

Viisumivapaus Suomen ja Venäjän välille lähivuosina... Ei

Sopiiko kultakaivos ja matkailu samaan pitäjään... Ei

Kollajan allas pitää rakentaa... Kyllä

Ulla Parviainen
Ikä: 53
Kotipaikka: Kuusamo
Koulutus: kasvatustieteen maisteri
Työura: luokanopettaja ja rehtori
Luottamustehtävät: Kuusamon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin varapuheenjohtaja, Keskustan puoluehallituksen varajäsen, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston liikuntahallinnon jäsen
Perhe: Aviomies Matti Parviainen, kuusitoistavuotias tytär Veera
Merkittävin poliittinen saavutus: Rukan kylän kehityshankkeen vieminen eteenpäin kaupunginvaltuustossa puheenjohtajakaudellaan