Eläimet: Ou­lu­lai­nen per­heen­äi­ti tilasi netistä munia, ja nyt oma­ko­ti­alueel­la ku­jer­taa lähes 60 vii­riäis­tä

Työmaa: Ra­ken­nus­työt koet­te­le­vat Nal­li­ka­rin idylliä tänä kesänä

Urheilu: Oliko Oulun kes­kus­ken­tän alla sa­lai­nen be­to­ni­le­vy, josta Lipon pe­laa­jat saivat etua?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ul­ko­mi­nis­te­ri Haa­vis­to nosti Na­val­nyin esiin heti Lav­rov-ta­paa­mi­sen aluksi Pie­ta­ris­sa

Venäjän ulkoministeri ei ainakaan aluksi viitannut erimielisyyden aiheisiin EU:n kanssa.

Pietari
Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa tänään Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. Arkistokuva.
Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa tänään Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on aloittanut tapaamisensa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa Pietarissa. Haavisto nosti jo alkupuheenvuorossaan esille EU:n huolen Aleksei Navalnyin myrkytyksestä "kemiallisella aseella" ja tuomitsemisesta vankeuteen sekä viranomaisten toiminnasta mielenosoituksissa Venäjällä.

– Varmasti tästäkin tänään keskustelemme, Haavisto totesi.

Haavisto korosti, että kahdenvälisten suhteiden lisäksi Suomelle on unionin jäsenenä tärkeä myös EU:n ja Venäjän välinen suhde.

– Kuten Suomi myös EU on Venäjän naapuri, ja on tietysti molempien osapuolten etu, että myös EU:n ja Venäjän suhde toimii, Haavisto sanoi.

Lavrov ei alkukommenteissaan viitannut oppositiovaikuttaja Navalnyiin tai EU:n ja Venäjän erimielisyyksiin. Sen sijaan hän tähdensi, että koronapandemiasta huolimatta Suomen ja Venäjän yhteydenpito ei ole katkennut ja viittasi presidenttien puhelinkeskusteluihin viime vuonna ja tämän vuoden tammikuussa. Lavrov sanoi tämän vuoksi odottavansa, että tänäisessä tapaamisessa käydään hyödyllisiä ja konkreettisia keskusteluja kahdenvälisistä asioista, mutta käydään läpi myös näkemyksiä kansainvälisestä tilanteesta.

Haavisto mainitsi asialistan kahdenvälisistä asioista muun muassa Venäjän tulevan puheenjohtajuuden Arktisessa neuvostossa sekä sen, miten rajaliikennettä päästäisiin käynnistämään uudelleen koronaepidemian helpotettua.

Haaviston vierailua valmisteltu jo pitkään

Haaviston vierailun odotetaan saavan paljon huomiota, sillä reilu viikko sitten Lavrovin tulkittiin nöyryyttäneen Euroopan unionin ulkosuhteita johtavaa Josep Borrellia Moskovassa.

Borrell on saanut osakseen kärkevää kritiikkiä, koska hänen on tulkittu jääneen Lavrovin jalkoihin tiedotustilaisuudessa. Lisäksi Venäjä ilmoitti vierailun aikana karkottavansa maasta Saksan, Puolan ja Ruotsin diplomaatteja.

Borrell kertoi vierailunsa jälkeen aikovansa ehdottaa, että unioni asettaisi Venäjälle uusia pakotteita. Perjantaina Lavrov uhkasi, että Venäjä katkaisee välinsä Euroopan unioniin, jos maalle pannaan lisäpakotteita, jotka vaarantavat sen talouden.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi eilen, että länsimaat käyttävät Navalnyia hyväkseen yrittäessään eristää Venäjää.

Haaviston mukaan vierailua Venäjälle on valmisteltu jo pitkään. Viime maaliskuussa Lavrov kävi Haaviston vieraana Suomessa, minkä jälkeen on järjestetty yksi puhelinkokous.