Ul­ko­mais­ten työn­te­ki­jöi­den asun­to­las­sa todettu yh­dek­sän ko­ro­na­tar­tun­taa Turussa – "Yhtään ko­to­pe­räis­tä tar­tun­taa ei ole ha­vait­tu"

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin mukaan riski laajemmalle leviämiselle on pieni. Sairaanhoitopiirin alueella on todettu lisäksi yksi Ruotsista lähtöisin oleva tartunta.

Osa tartunnan saaneista henkilöistä on työskennellyt kuluvan viikon aikana Turun telakalla. Altistuksen saaneiden työpisteet on desinfioitu.
Osa tartunnan saaneista henkilöistä on työskennellyt kuluvan viikon aikana Turun telakalla. Altistuksen saaneiden työpisteet on desinfioitu.
Kuva: Timo Jakonen

Turkulaisessa ulkomaalaisten työntekijöiden asuntolassa on todettu tällä viikolla yhdeksän koronatartuntaa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Altistuksen virukselle näyttää saaneen 13 henkilöä, jotka asuvat samassa asuntolassa. Ensimmäinen tartunta havaittiin alkuviikosta ja myöhemmin asukkaiden parista löydettiin loput kahdeksan tartuntaa.

Altistuksen saaneet on asetettu karanteeniin, ja tietoa heidän mahdollisista koronatartunnoistaan saadaan kahden viikon kuluessa.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo, että riski tartuntojen laajemmasta leviämisestä on pieni.

– Tiedämme missä altistuneet ovat asuneet ja työskennelleet. Muualla he ovat liikkuneet ilmeisesti varsin vähän, Pietilä kertoo.

Tartunnat on havaittu asuntolassa, jossa asuu esimerkiksi Turun telakalla työskenteleviä ihmisiä.

Telakkayhtiön Meyer kertoo, että osa henkilöistä on ollut kuluvan viikon aikana töissä telakan kumppaniyhtiössä. Telakalla on desinfioitu työpisteet, jossa altistuneet ovat työskennelleet.

Ei kotoperäisiä tartuntoja

Yhdeksän asuntolassa levinneen tartunnan lisäksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu yksi muu koronatartunta.

Kyseinen tartunta on Pietilän mukaan peräisin Ruotsista.

– Yhtään kotoperäistä tartuntaa siis ei ole havaittu, Pietilä toteaa.

Epidemian leviämisen estämisen kannalta on Pietilän mukaan parempi tilanne, että tartunnat ovat peräisin ulkomailta. Se merkitsee sitä, että tartunnan saaneet on helpompaa tunnistaa, asettaa karanteeniin ja löytää virukselle altistuneet.

– Samalla tämä on hyvä muistutus siitä, että epidemia ole Suomessakaan täysin ohi, Pietilä sanoo.

Länsi-Pohjassa kymmeniä altistuneita

Koronaepidemia on muutoin pääosin jatkanut hiipumistaan Suomessa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu kahden viikon aikana muutamia uusia koronatartuntoja, mutta siellä altistuksen saaneita on 50.

Sairaanhoitopiirin johtavat lääkärit esittivät kuluvan viikon perjantaina toiveen, että rajaliikenne pidettäisiin mahdollisimman vähäisenä.

Useat tartunnoista ovat heidän mukaansa peräisin matkoilta Ruotsiin.