Tähtijuttu: Hou­kut­taa­ko Suomi vain hyvällä so­siaa­li­tur­val­laan? – Ilman asen­ne­muu­tos­ta ul­ko­maa­lai­sis­ta ei saada hel­po­tus­ta työ­voi­ma­pu­laan

Koti: Ou­lu­lai­sen Hillin perheen vuoden van­has­sa kodissa mie­len­kiin­toi­sen lisän tuovat si­sus­tuk­ses­sa käy­tet­ty vaneri sekä ik­ku­noi­na toi­mi­vat la­si­ele­men­tit

Kolumni
Tilaajille

Ul­ko­mai­sen työ­voi­man monet on­gel­mat

Koulutukseen panostaminen, työolojen parantaminen ja kohtaanto-ongelmiin tarttuminen ovat keskeisimpiä ratkaisuja taistelussa työvoimapulaa vastaan.

Jo vuonna 2007 silloisia kansanedustajaehdokkaita pyydettiin vastaamaan kysymykseen, pitääkö Suomen ottaa vastaan ulkomaista työvoimaa. Silloinkin peloteltiin laajalla työvoimapulalla, joka tulisi koettelemaan rajusti, ellei alettaisi ottaa työntekijöitä nopeasti muualta. Tänään vuonna 2021 keskustelussa on tismalleen sama kaiku, vaikka samaan aikaan suomalaisia roikkuu tahtomattaankin työttömyyskortistossa, ja heistä suurin osa haluaisi ennemmin tehdä työtä, jolla tulee toimeen.

Euroopan unionin tarjoama sisämarkkina-alue ja vapaan liikkuvuuden alue on laaja. Osaajia ja työvoimaa kyllä piisaa – mutta Suomi kohteena ei kelpaa, ja siksi hallituspuolueet sekä kokoomus haluavat työvoimaa vieläkin kauempaa. Eurooppalaiset kun hakevat Suomesta yleensä maksimissaan merkinnän CV:tä koristamaan. Verotus on korkeaa, ja sää kylmine talvineen karmea vaikkapa espanjalaiselle hoitajalle.