Suurpetokeskus: Eläin­tar­ha­lu­pa pe­rut­tiin, poliisi jatkaa ri­kos­tut­kin­taa

Pääkirjoitus: Puun käyt­tö­kat­toa ei saa ulottaa hak­kuu­täh­tei­siin

Uk­rai­nan ta­kai­sin val­taa­mas­ta Izjumin kau­pun­gis­ta on löy­det­ty jouk­ko­hau­ta – va­pau­te­tuil­ta alueil­ta on Uk­rai­nan mukaan löy­det­ty ki­du­tus­paik­ko­ja

Paikallisen poliisipäällikön mukaan Izjumin kaupungista on löytynyt noin 440 ihmisen joukkohauta.

Helsinki/Kiova
Izyumin kaupungista on Ukrainan mukaan löytynyt joukkohauta. Kuvassa vaurioitunut asuinrakennus alueella.
Izyumin kaupungista on Ukrainan mukaan löytynyt joukkohauta. Kuvassa vaurioitunut asuinrakennus alueella.
Kuva: SERGEY KOZLOV

Ukrainan poliisiylijohtaja Ihor Klymenko kertoo, että venäläissotilailta vapautetulta alueelta Harkovassa Itä-Ukrainassa on löydetty ainakin 10 kidutushuoneeksi katsottavaa paikkaa.

Hänen mukaansa kaksi näistä paikoista on löydetty Balaklijan kaupungista.

Aiemmin Ukrainan viranomaiset kertoivat Izjumin kaupungin läheltä löytyneestä joukkohaudasta. YK kertoi haluavansa lähettää tiimin tutkimaan Izjumista löytynyttä joukkohautaa.

– Tarkoituksena on selvittää hieman tarkemmin sitä, mitä on mahdollisesti tapahtunut, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun edustaja Liz Throssell toimittajille mediatietojen mukaan.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mihailo Podoljak kertoi aiemmin tänään, ett ä Itä-Ukrainasta Izjumin kaupungin lähettyviltä löytyneestä joukkohaudasta on löydetty yhteensä 450 hautaa. Osassa lähteistä on puhuttu 440 ihmisen haudasta.

– 450 hautaa... Vain yksi Izjumin läheltä löydetyistä joukkohaudoista. Kuukausien ajan vallatulla alueella tapahtui hillitöntä terroria, väkivaltaa, kidutusta ja joukkomurhia. Onko vielä joku, joka haluaa "jäädyttää konfliktin" sen sijasta, että lähettäisi meille tankkeja? Meillä ei ole oikeutta jättää ihmisiä yksin paholaisen kanssa, hän sanoi Twitterissä.

Myös uutistoimisto AFP:n paikallaolleet toimittajat kertoivat löytäneensä Izjumin lähellä sijaitsevasta metsästä satoja hautoja, joiden päälle on asetettu risti. Yhdessä niistä luki AFP:n toimittajan mukaan "Ukrainan armeija, 17 ihmistä"

"Venäjä jättää jälkeensä kuolemaa kaikkialle"

Ukraina sai vallattua Izjumin ja muita merkittäviä alueita takaisin Itä-Ukrainassa viime viikolla.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi eilisiltana Izjumista löytyneestä joukkohaudasta, mutta ei antanut tarkempia lisätietoja asiasta.

– Haluamme maailman tietävän, mitä oikeasti tapahtuu ja mihin Venäjän miehitys on johtanut. Butshassa, Mariupolissa ja nyt valitettavasti Izjumissa. Venäjä jättää jälkeensä kuolemaa kaikkialle, Zelenskyi sanoi.

Brittilehti Guardian kertoo, että viranomaisten mukaan osa haudassa olevista ihmisistä on kuollut pommituksissa ja ilmaiskuissa. Viranomaiset ovat lehden mukaan matkalla paikalle tutkimaan hautaa.

Von der Leyen: Putin saatava ICC:n eteen sotarikoksista

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi torstai-iltana saksalaisen iltapäivälehden Bildin tv-kanavalla haluavansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) eteen Ukrainassa tapahtuneiden sotarikosten takia.

Von der Leyenin mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Ukrainassa olisi tapahtunut sotarikoksia.

Aiemmin muun muassa Kiovan lähettyviltä Butshasta paljastui useita ruumiita ja joukkohautoja. Ukraina on tutkinut ja tuominnut itse jo useita venäläisiä sotarikoksista maassa.

Venäläismedian mukaan Ukraina olisi tulittanut Hersonia tänään

Venäläisten uutistoimistojen Ria Novostin ja Tassin mukaan Ukraina olisi tänään ampunut Himars-raketteja Venäjän miehittämään Hersonin kaupunkiin Etelä-Ukrainassa. Uutistoimistojen mukaan yksi raketti olisi ammuttu ainakin paikalliseen hallintorakennukseen.

Venäjä on miehittänyt kaupunkia keväästä lähtien, ja korvannut paikallisen hallinnon itselleen lojaaleilla virkamiehillä.

Ukrainan armeija ei ole brittilehti Guardianin mukaan vahvistanut tai kiistänyt väitettä.

Kansalaisjärjestö: Ukraina menettänyt noin seitsemäsosan viljan varastointikapasiteetistaan

Ukraina on menettänyt lähes 15 prosenttia viljan varastointikapasiteetistaan Venäjän hyökkäyssodan vuoksi, kerrotaan yhdysvaltalaisen Conflict Observatory -kansalaisjärjestön raportissa.

Raportin mukaan Venäjän hallussa on noin 6,24 miljoonan tonnin viljavarastokapasiteetti Ukrainan noin 58 miljoonan tonnin kokonaiskapasiteetista. 2,25 miljoonan tonnin kapasiteetti on raportin mukaan tuhoutunut.

Viljasiilojen tuhojen arvioinnissa hyödynnettiin muun muassa satelliittikuvia.

Ukrainan viljavarastojen valtaus ja tuhoaminen uhkaa pahentaa Ukrainan maatalouden kriisiä, sillä viljaa ei pystytä varastoimaan aiempaan tapaan seuraavia viljelyskausia ja vientiä varten.

– Ukrainalaisista maataloustuotteista ovat riippuvaisia miljoonat ihmiset ympäri maailman, keihin vaikuttaa suoraan maailmanlaajuinen kulutushyödykkeiden hintojen nousu Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman pulan vuoksi, raportissa todetaan.

Raportin mukaan viljavarastoihin tehdyt iskut ovat saattaneet olla tarkoituksellisia ja tuolloin myös mahdollisesti sotarikoksia.

Yhdysvalloilta lisää sotilasapua Ukrainaan 600 miljoonalla dollarilla

Yhdysvallat aikoo lähettää Ukrainalle lisää sotilasapua 600 miljoonan dollarin edestä. Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hyväksymään apupakettiin kuuluu muun muassa koulutusta ja kalustoa.

Maan puolustusministeriö tarkensi tiedotteessaan, että paketti sisältää muun muassa tykistöammuksia sekä Himars-raketinheittimien ammuksia.

Yhdysvallat on lähettänyt sotilaallista apua Ukrainalle jo yli 15 miljardin dollarin edestä sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa. Yhdysvaltain edellisestä liki 2,7 miljardin dollarin sotilasapupaketista kerrottiin noin viikko sitten.

16.9. kello 14.07. Lisätty tieto Hersonin tulituksista.