Festivaalit: Ellie Goul­ding ja Me­ga­deth Qstoc­kin pää­esiin­ty­jik­si – fes­ti­vaa­li viettää hei­nä­kuus­sa 20-vuo­tis­juh­liaan

Korot: Kaleva seuraa kor­ko­ta­soa päi­vit­ty­väs­sä ar­tik­ke­lis­sa: Katso täältä eu­ri­bor-kor­ko­jen tuo­reim­mat lukemat

Luitko jo tämän: Miksi ou­lu­lai­nen Ari, 33, käyttää ana­bo­li­sia ste­roi­de­ja?

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Uk­rai­nan pre­si­dent­ti kävi ta­paa­mas­sa so­ti­lai­ta Do­nets­kis­sa, missä on käyty ras­kai­ta tais­te­lui­ta viik­ko­kau­sia – Uk­rai­nas­sa yri­tet­tiin pa­laut­taa sähköjä Venäjän oh­jus­is­ku­jen jäl­jil­tä

"Venäläiset valitsivat juuri tämän hetken ja nämä paikat saadakseen aikaan niin paljon vahinkoa kuin suinkin."

Kiova
Venäjä on kohdistanut Ukrainaan jälleen voimakkaita ohjusiskuja. Kuvassa pommituksessa vahingoittunut rakennus Donetskin alueella.
Venäjä on kohdistanut Ukrainaan jälleen voimakkaita ohjusiskuja. Kuvassa pommituksessa vahingoittunut rakennus Donetskin alueella.
Kuva: SERGEI ILNITSKY

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili tiistaina Donetskissa Ukrainan itäosassa lähellä Bakhmutin teollisuuskaupunkia, missä on viime viikot käyty erittäin raskaita taisteluita.

– Itä-Ukrainan rintama on tällä hetkellä kaikkein pahin. Minulle on suuri kunnia, kun saan olla täällä tänään yhdessä Donbassia puolustavien joukkojemme kanssa. Uskon, että seuraavalla kerralla tapaamme Donetskissa, Luhanskissa ja myös Krimillä, jotka kuuluvat Ukrainaan, sanoi paksuun talvitakkiin pukeutunut Zelenskyi.

Zelenskyi jakoi joukoille kunniamerkkejä ja kunnioitti taisteluissa kaatuneita hiljaisella hetkellä yhdessä sotilaiden kanssa.

"Mahdollisimman paljon tuhoa"

Ukrainassa työskenneltiin tiistaina kuumeisesti, jotta sähköjä ja vedenjakelua saataisiin palautettua Venäjän maanantaisten ohjusiskujen jäljiltä, samalla kun lämpötilat painuivat monin paikoin pakkasen puolelle.

Ukrainan kansallisen energiayhtiön Ukrenergon johtajan Volodymyr Kudrytskyin mukaan Venäjän armeija oli tehnyt yhteistyötä venäläisten sähköinsinöörien kanssa, jotta ohjukset saatiin kohdistettua paikkoihin, joissa ne tekevät mahdollisimman paljon vahinkoa.

– Venäläiset valitsivat juuri tämän hetken ja nämä paikat saadakseen aikaan niin paljon vahinkoa kuin suinkin. Korjaajamme tekevät töitä, jotta verkot saataisiin kuntoon, Kudrytskyi sanoi ukrainalaisen uutisohjelman haastattelussa.

Ukrenergo ilmoitti viestipalvelu Telegramissa, että uusia sähkökatkoja on luvassa kaikkialla maassa verkon kärsimien vaurioiden vuoksi.

Venäjä ampui maanantaina Ukrainaan maanantaina noin 70 ohjusta, joista "valtaosa" saatiin ammuttua alas, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Kiovaan viikonloppuna nelipäiväiselle vierailulle saapunut YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Turk joutui maanantaina siirtämään suunnitellut tapaamisensa pommisuojaan Venäjän ohjusiskujen vuoksi.

"Olemme täysin riippuvaisia sähköstä"

Borodiankan kaupungissa Kiovan liepeillä paikalliset asukkaat olivat kerääntyneet telttoihin, joita lämmitettiin kamiinoilla. Kamiinalla saattoi myös laittaa lämmintä ruokaa.

– Me olemme täysin riippuvaisia sähköstä. Yhtenä päivänä meni 16 tuntia ilman sähköä, kertoi telttaan lapsensa kanssa tullut Irina.

Vapaaehtoistyötä tekevän Olegin mukaan on mahdotonta ennustaa, miten Ukraina selviää tulevista talvikuukausista.

– Tähän talveen on ollut mahdotonta valmistautua, koska kukaan ei ole elänyt tällaisissa olosuhteissa aikaisemmin, hän pohti.

Kurskin lentokentälle lennokki-isku

Ukrainan rajan lähellä sijaitsevalle Kurskin lentokentälle Venäjällä on tehty lennokki-isku, kertoi Kurskin alueen kuvernööri Roman Starovoyt tiistaina. Isku sytytti tuleen polttoainesäiliön, mutta kukaan ei kuvernöörin mukaan haavoittunut.

Kuvernöörin mukaan palavaa polttoainesäiliötä yritettiin tiistaina sammuttaa. Starovoyt ei kertonut, mistä lennokki oli kentälle lähetetty.

Maanantaina sekä Rjazanin lentokentälle että Saratovissa sijaitsevaan Engelsin tukikohtaan Venäjällä tehtiin lennokki-iskut. Yhdysvaltalaisen New York Times -lehden nimettömistä ukrainalaislähteistä saamien tietojen mukaan Ukrainan asevoimat olisivat tehneet iskut.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi tiistaina maan turvallisuuselinten ylintä johtoa, kun maan kansallinen turvallisuusneuvosto kokoontui. Kokouksen aiheena oli Kremlin mukaan "kotimaan turvallisuus".

Kokouksesta ei kerrottu muita tietoja, mutta erillisessä tilaisuudessa toimittajille puhunut Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi viranomaisten ryhtyneen tarvittaviin toimiin maan suojaamiseksi Ukrainan hyökkäyksiltä.

– Tietenkin, koska Ukrainan hallinto on avoimesti julistanut jatkavansa tällaisia terrorihyökkäyksiä, ne muodostavat vaaratekijän, Peskov sanaili.

Ukraina ei ole virallisesti kertonut olevansa iskujen takana eikä ole myöskään puhunut niiden jatkamisesta.