Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Jääkiekko: Kärpät ru­tii­ni­voi­tol­la kiinni ko­ti­etuun – Seu­raa­vak­si edessä tup­la­pe­lit HIFK:ta vastaan

Hyvinvointialueet: Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Uk­rai­nan mukaan Leo­pard-pää­tök­sen vii­väs­ty­mi­nen maksaa henkiä – Baltian maat ve­to­si­vat Saksaan tais­te­lu­pans­sa­ri­vau­nu­jen lä­het­tä­mi­sek­si

Lontoo/Helsinki
Saksalaisvalmisteiset Leopard 2 -panssarivaunut ovat olleet keskustelun ytimessä viime päivinä. Kuvan panssarivaunu on kuvattu Tsekissä viime vuoden joulukuussa.
Saksalaisvalmisteiset Leopard 2 -panssarivaunut ovat olleet keskustelun ytimessä viime päivinä. Kuvan panssarivaunu on kuvattu Tsekissä viime vuoden joulukuussa.
Kuva: VLADIMIR PRYCEK

Ukrainan hallinto ilmaisee olevansa turhautunut siihen, että perjantaina Ramsteinin kokouksessa ei saatu aikaan päätöstä saksalaisvalmisteisten Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan.

Ukrainaa tukevat maat kokoontuivat Ramsteinin lentotukikohdassa Saksassa, mutta kuumeisesti odotettua Leopard-päätöstä ei syntynyt kovasta paineesta huolimatta. Saksan tuore puolustusministeri Boris Pistorius totesi, ettei maa ole vielä päättänyt, toimittaako se Leopardeja Ukrainalle.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak sanoi lauantaina Twitterissä, että päättämättömyys maksaa ukrainalaisten henkiä.

– Te autatte kuitenkin Ukrainaa tarvittavilla aseilla ja ymmärrätte, että sodan loppumiselle ei ole muuta vaihtoehtoa kuin Venäjän tappio. Mutta tämä päättämättömyys tappaa lisää meidän kansaamme. Jokainen päivänkin viivytys merkitsee ukrainalaisten kuolemia. Miettikää nopeammin, Podoljak sanoi.

Baltian maat: Saksalla erityisvastuu

Etenkin Saksaa on kritisoitu siitä, että se ei ole vielä antanut taistelupanssarivaunuja Ukrainalle. Esimerkiksi Britannia on jo päättänyt lähettää omia Challenger 2 -taistelupanssarivaunujaan, ja muun muassa Puola on patistanut Saksaa Leopardien lähettämiseen.

Baltian maiden ulkoministerit vetosivat lauantaina Saksaan panssarivaunujen lähettämiseksi.

– Me, Latvian, Viron ja Liettuan ulkoministerit, pyydämme Saksaa toimittamaan Leopard-panssarivaunuja Ukrainaan heti. Tätä tarvitaan Venäjän hyökkäyksen pysäyttämiseksi, Ukrainan auttamiseksi ja rauhan palauttamiseksi Eurooppaan pikaisesti. Johtavana eurooppalaisvaltana Saksalla on tässä suhteessa erityinen vastuutviittasi Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics.

Myös Kiovassa käymässä ollut yhdysvaltalainen republikaanisenaattori Lindsey Graham tviittasi perjantaina olevansa turhautunut siihen, kuinka hankala prosessi taistelupanssarivaunujen lähettämisestä on tullut.

– Saksalaisille: lähettäkää tankkeja Ukrainaan, koska he tarvitsevat niitä. On teidän kansallinen intressinne, että (Venäjän presidentti Vladimir) Putin häviää Ukrainassa, Graham sanoi Twitterissä.

– (Yhdysvaltain presidentti Joe) Bidenin hallinnolle: lähettäkää amerikkalaisia tankkeja, jotta muut seuraavat esimerkkiämme.

Yhdysvallat on ollut haluton lähettämään omia Abrams-taistelupanssarivaunujaan, koska ne ovat monimutkaisia ja kalliita ylläpitää eivätkä siksi kovin käytännöllisiä ukrainalaisille.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi perjantaina, että Suomi on mukana tavalla tai toisella, mikäli päätös Leopardien lähettämisestä Ukrainaan tehdään.