Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Uk­rai­nan joukot saivat käskyn ve­täy­tyä Sje­ve­ro­do­nets­kis­ta – satoja si­vii­le­jä lou­kus­sa ke­mi­kaa­li­teh­taal­la

Itä-Ukrainassa on taisteltu kiivaasti viime kuukaudet. Donetskin alueen kuvernöörin mukaan mikään paikkakunta alueella ei ole turvallinen. Kuva Bakhmutin kaupungista.
Itä-Ukrainassa on taisteltu kiivaasti viime kuukaudet. Donetskin alueen kuvernöörin mukaan mikään paikkakunta alueella ei ole turvallinen. Kuva Bakhmutin kaupungista.
Kuva: STRINGER

Ukrainan joukot joutuvat vetäytymään rajujen taistelun kohteena olleesta Sjeverodonetskista, sanoo Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai viestipalvelu Telegramissa.

Haidain mukaan joukoille on annettu vetäytymiskäsky, koska heidän ei kannata jäädä asemiin, joita on tulitettu kuukausien ajan. Sjeverodonetskin kaupunki on Haidain mukaan ammuttu raunioiksi.

– Kaikki kaupungin keskeinen infrastruktuuri on tuhottu. Yhdeksänkymmentä prosenttia kaupungista on vaurioitunut ja 80 prosenttia rakennuksista on purkukunnossa, Haidai sanoi.

Satojen siviilien arvioidaan olevan loukussa Sjeverodonetskissa sijaitsevalla Azot-kemikaalitehtaalla.

Lisää aseapua Yhdysvalloilta

Yhdysvallat lähettää uuden aseaputoimituksen Ukrainaan, Valkoisesta talosta kerrottiin torstaina. 450 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvoisessa toimituksessa on mukana neljä pitkälle kehitettyä raketinheitinjärjestelmää, joita voidaan käyttää venäläisjoukkoja vastaan.

Himars-raketinheitinjärjestelmien lisäksi pakettiin kuuluu muun muassa aseita ja tarvikkeita, sanoo Valkoisen talon edustaja John Kirby. Kirbyn mukaan Yhdysvaltain panostus Ukrainan asevoimille on ollut yhteensä 6,1 miljardia dollaria Venäjän aloitettua hyökkäyssodan helmikuussa.

Ukraina on toivonut länsimailta aseapuna erityisesti Himars-raketinheittimiä.

Yhdysvallat on jo aiemmin tässä kuussa toimittanut Himars-järjestelmiä Ukrainaan. Yhdysvaltain mukaan järjestelmiä on tarkoitus käyttää venäläisjoukkojen etenemisen estämiseen Ukrainassa, ei iskuihin Venäjälle.

Asiantuntijat ovat sanoneet, että toimitettavien järjestelmien kantavuus on hieman pidempi kuin vastaavien venäläisten järjestelmien. Ukrainan armeija voisi siis iskeä venäläisiä kohti sellaisen välimatkan päästä, johon Venäjän aseet eivät yltäisi.

Kuvernööri: Tärkeää estää venäläisjoukkojen eteneminen

Itäisessä Ukrainassa mikään Donetskin alueen paikkakunta ei ole asukkaille turvallinen, sanoo alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko uutistoimisto AFP:lle. Hän kertoo, että alue on erittäin vaarallinen asukkaille.

Kyrylenko sanoo, että prioriteettina on, että venäläisjoukot eivät etenisi noin 80 kilometriä lännemmäksi kohti Slovjanskin ja Kramatorskin kaupunkeja. Kyrylenkon mukaan Kramatorskissa on yhä noin 45 000 ihmistä, mikä on noin kolmannes kaupungin sotaa edeltäneestä väestömäärästä.

Kuvernöörin mukaan Donetskin alueelta evakuoitiin keskiviikkona noin 250 ihmistä. Lisäksi alueelle on toimitettu ruokaa. Seudulla kärsitään sähkökatkoista sekä ajoittaisista ongelmista veden ja kaasun saannissa.

Taistelut ovat viime aikoina olleet kiivaita Itä-Ukrainan Sjeverodonetskin ja Lysytshanskin alueilla. Kaupungit sijaitsevat