Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­kon­yh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

Ukraina ei har­kit­se asuk­kai­den eva­kuoin­tia kau­pun­geis­ta, vaikka suuri määrä ihmisiä jäi säh­köt­tä Venäjän tiis­tai­na te­ke­mien iskujen jälkeen

Zelenskyin mukaan Venäjän iskut sammuttivat ydinvoimaloiden yksiköitä, mutta sähköt on saatu palautettua miljoonille ukrainalaisille.

Kiova
Venäjän tiistaiset hyökkäykset aiheuttivat vahinkoa infrastruktuurille. Kiovassa asiakkaat istuivat pimeässä kahvilassa sähkökatkon aikaan 15. marraskuuta.
Venäjän tiistaiset hyökkäykset aiheuttivat vahinkoa infrastruktuurille. Kiovassa asiakkaat istuivat pimeässä kahvilassa sähkökatkon aikaan 15. marraskuuta.
Kuva: ROMAN PILIPEY

Ukrainan viranomaiset eivät harkitse asukkaiden evakuointia kaupungeista, vaikka suuri määrä ukrainalaisia jäi ilman sähköä Venäjän tiistaina tekemien iskujen jälkeen.

Venäjä iski tiistaina ohjuksin Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan monissa kaupungeissa.

Televisiossa puhunut presidentinkanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko sanoi keskiviikkona, että viranomaiset keskittyvät evakuointien sijaan maan sähköverkon vakauttamiseen. Siinä on hänen mukaansa edistytty merkittävästi, kertoo Guardian.  

Kiovan alueella varaudutaan vaikeaan tilanteeseen ensi viikolla, kun sää kylmenee ja Venäjän iskut ovat aiheuttaneet sähköverkkoon suuria vaurioita.

Lämpötila saattaa öisin laskea kymmeneen pakkasasteeseen, sanoi alueen kuvernööri Oleksi Kuleba viestipalvelu Telegramissa keskiviikkona.

Tiistaina Venäjä teki massiivisen hyökkäyksen Kiovan alueen energiainfrastruktuuria vastaan, minkä vuoksi tulevina päivinä on Kuleban mukaan edessä sähkökatkoja. Tuhot ovat hänen mukaansa suuret.

Kuvernööri kuitenkin lisäsi, että kriittiset toiminnot, kuten sairaalat, ovat toiminnassa. Hän myös rauhoitteli alueen asukkaita sanomalla, että energiaverkon korjaajat ovat työssä.

Useat yksiköt kahdessa ydinvoimalassa sammuivat

Venäjän iskut Ukrainaan ovat aiheuttaneet useiden yksiköiden automaattisen sammumisen kahdessa ydinvoimalassa, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tiistai-illan lausunnossaan. Zelenskyin mukaan Venäjä teki iskunsa tarkoituksellisesti ja laskelmoiden.

Venäjä ja Ukraina ovat syytelleet toisiaan iskuista ydinvoimaloihin sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa helmikuussa.

Zelenskyi kertoi keskiviikon vastaisena yönä Twitterissä, että noin kahdeksalle miljoonalle kuluttajalle oli onnistuttu palauttamaan sähköt. Vielä tiistai-illan lausunnossaan hän sanoin noin kymmenen miljoonan ihmisen olleen ilman sähköjä. Aiemmin Ukrainan viranomaiset puhuivat seitsemästä miljoonasta kotitaloudesta.

Lähtökehotus miehityshallinnon viranomaisille

Venäjän vielä miehittämän Oleshkyn kaupungin asukkaita ja viranomaisia kehotetaan lähtemään Venäjälle. Dneprjoen itärannalla sijaitsevan Oleshkyn siviili- ja sotilashallinto sanoi viestipalvelu Telegramissa "suosittelevansa voimakkaasti, että alueen asukkaat lähtevät turvallisille alueille Venäjälle", kertoi CNN

Tiistaina Venäjän miehityshallinto kertoi poistuneensa Etelä-Ukrainassa sijaitsevasta Nova Kahovkan kaupungista ukrainalaisjoukkojen tulituksen vuoksi. Myös Nova Kahovka sijaitsee Dneprjoen itärannalla.

Viime viikolla Ukrainan joukot valtasivat alueellisesti merkittävän Hersonin kaupungin Venäjän joukkojen vetäydyttyä.

"Valtaosa" G20-maista tuomitsi sodan voimakkaasti

"Valtaosa" G20-ryhmään kuuluvista maista tuomitsee voimakkaasti Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa.

Tuomitseminen kirjattiin Indonesian Balilla järjestetyn G20-huippukokouksen johtajien yhteiseen loppulausuntoon keskiviikkona.

Yli 1 100 -sivuisessa loppulausunnossa todetaan maita erikseen nimeämättä, että sodan tuomitsemisesta oli kokouksessa ollut erimielisyyksiä. Erityisesti Kiina ja Intia ovat olleet eri linjoilla länsimaiden kanssa.

Loppulausunnossa kuitenkin todetaan, että valtaosa tuomitsee sodan ja sanoo sen aiheuttaneen valtavaa inhimillistä kärsimystä ja pahentaneen maailmantalouden ongelmia.

Lausunnossa tuomittiin myös ydinaseiden käytöllä uhkailu ja vaadittiin sodalle rauhanomaista ratkaisua diplomatialla ja vuoropuhelulla.

Erdogan uskoo viljanvientisopimuksen jatkuvan

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi keskiviikkona uskovansa, että viljakuljetukset Mustallamerellä takaava Ukrainan ja Venäjän välinen sopimus jatkuu.

Erdogan puhui asiasta G20-kokouksen lehdistötilaisuudessa Balilla. Viljanvientisopimus on voimassa ensi lauantaihin asti, mutta Erdoganin mielestä sen jatkamisessa ei ole ongelmia.

Turkki oli keskeinen neuvottelija viljasaarron päättäneen sopimuksen aikaan saamisessa heinäkuussa. Sopimus mahdollisti sodan aikana satamiin jumiutuneen 20 miljoonan viljatonnin viennin Ukrainasta.

Ukraina on yksi maailman suurimmista viljantuottajista, mutta Venäjän hyökkäyssota esti viljan kuljettamisen sen satamista.