Luonnonsuojelu: Yli sata heh­taa­ria kei­das­aa­pa­suo­ta suo­jel­tiin Oulussa

Kolumni: Se tärsky oli lo­pet­taa pyö­räi­lyn al­kuun­sa, mutta toisin kävi

Ugandan pre­si­dent­ti ju­lis­tet­tiin vaa­li­voit­ta­jak­si kuu­den­nel­le kau­del­leen – ko­tiin­sa ar­mei­jan saar­ta­ma op­po­si­tio­eh­do­kas syyttää vaa­li­vil­pis­tä

Istuvan presidentin haastanut Robert Kyagulanyi puhui lehdistölle perjantaina.
Istuvan presidentin haastanut Robert Kyagulanyi puhui lehdistölle perjantaina.
Kuva: STR

Ugandan presidentti Yoweri Museveni voitti maan torstaina järjestetyissä presidentinvaaleissa kuudennen kautensa, keskusvaalilautakunta sanoi lauantaina uutistoimisto Reutersin mukaan. Musevenin vastaehdokas Bobi Wine tuomitsi vaalituloksen vilpilliseksi ja kehotti maan kansalaisia hylkäämään sen.

Museveni, 76, on ollut vallassa vuodesta 1986 ja on näin yksi Afrikan pitkäaikaisimmista johtajista. Hän tyrmäsi vilppisyytökset ja totesi, että torstain vaalit voivat osoittautua "huijaamisvapaimmiksi" Ugandan historiassa.

Ugandan keskusvaalilautakunnan mukaan lopullinen ääntenlasku osoittaa, että Museweni voitti 5,85 miljoonaa ääntä, eli 58,6 prosenttia kaikista äänistä. Winen kerrotaan saaneen 3,48 miljoonaa ääntä ja 34,8 prosenttia kaikista äänistä.

Wine, oikealta nimeltään Robert Kyagulanyi, on ollut perjantaista lähtien turvallisuusjoukkojen saartamana kotonaan pääkaupunki Kampalassa. Wine kertoo Reutersille, ettei hänen anneta poistua kotoaan.

– Yksikään näistä armeijan tunkeutujista ei puhu meille. Olemme vakavissa vaikeuksissa. Olemme saarrettuna, Wine kirjoitti Twitter-tilillään perjantaina.

Armeijan apulaistiedottaja Deo Akiiki väitti Reutersille, että turvallisuusviranomaiset ovat Winen talolla estääkseen mahdollisia Wineen itseensä kohdistuvia turvallisuusuhkia.

Entinen muusikko, nykyinen poliitikko puhuu erityisesti nuorten ugandalaisten puolesta ja vaatii poliittista muutosta. Hän on sanonut kampanjoivansa omien sanojensa mukaan laajalle levinnyttä korruptiota vastaan.

– Nämä ovat vaalit, jotka kaappasivat armeija ja poliisi, hän kertoi puhelinhaastattelussa kotoaan käsin Reutersille.

Yhdysvaltalaiset ja afrikkalaiset vaalitarkkailijaryhmät ovat valittaneet puutteista vaaleissa.

Britannia on puolestaan ollut huolissaan maanlaajuisesta internetsulusta, joka alkoi päivää ennen äänestyksen alkamista. Ugandan hallitus esti pääsyn sosiaaliseen mediaan ja viestisovelluksiin tiistaina. Keskiviikkona se määräsi internetin suljettavaksi.