
Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari harkitsee virasta pidättämisensä viemistä oikeuden arvioitavaksi. Eduskunnan kansliatoimikunta päätti huhtikuun alussa pidättää Yli-Viikarin virasta tähän kohdistuvan esitutkinnan ajaksi.
Yli-Viikari kyseenalaisti virasta pidättämisen perusteet toimikunnalle antamassaan lausunnossa. Hänen mukaansa hyllytys johtui asian pitkään jatkuneesta julkisesta käsittelystä, kansalaispalautteesta ja median paineesta.
Yli-Viikari katsoo yhä, ettei esitutkinnan kohteena oleminen estäisi pääjohtajana toimimista.
– Kuten totesin kansliatoimikunnalle antamassani kirjallisessa lausunnossa, pidän virasta pidättämistäni lainvastaisena. Minusta on tärkeää, että asia selvitetään. Harkitsen asian viemistä hallinto-oikeuteen, Yli-Viikari vastaa sähköpostitse Lännen Medialle.
Myös turvallisuusjohtajan juttu oikeuteen
Yli-Viikarin määräaikainen kausi VTV:n johdossa on katkolla vuoden lopussa. Pääjohtajakausien määrää ei ole rajattu. Yli-Viikari on hakenut myös Kansallisgallerian johtoon.
– Hakemukseni Kansallisgallerian pääjohtajaksi on edelleen voimassa, Yli-Viikari kertoo.
Jos Yli-Viikari vie hyllyttämisensä oikeuteen, kyseessä on lyhyen ajan kuluessa jo toinen eduskuntaan ja viranhoitoon kytkeytyvä oikeusjuttu. Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola valitti Helsingin hallinto-oikeuteen erottamisestaan. Savolan potkujen taustalla oli eduskunnan turvakameratallenteen luovuttaminen medialle. Kamera oli taltioinut kansanedustaja Juha Sipilään (kesk.) kohdistuneen pahoinpitelyn Eduskuntatalon edessä.
Tuliko valvojasta kumppani?
Kansliatoimikunta perusteli päätöstään Yli-Viikarin pidättämisestä virasta tähän kohdistuvalla esitutkinnalla, jossa selvitetään VTV:n virkamiehelle ilman työvelvoitetta jatkunutta palkanmaksua sekä työmatkoista kertyneiden lentopisteiden käyttöä. Virkasopimustutkintaan liittyen VTV on itse pidättänyt johtaja Mikko Koirasen virantoimituksesta esitutkinnan ajaksi.
Sekä Yli-Viikari että Koiranen ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Yli-Viikari toisti näkemyksensä Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä sunnuntaina. Virkamatkoista tulleita lentopisteitä ei Yli-Viikarin mukaan ole tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön. Hän kuitenkin sanoi, ettei lentoyhtiöiden järjestelmä pelaa yhteen virkamiesten matkustusvaatimusten kanssa.
Hän kommentoi myös valokuvaus-, meikki- ja matkalaskujaan, joissa on hänen mukaansa ollut kyse työhön liittyvistä kuluista.
Julkisuudessa ovat rikosepäilyjen lisäksi olleet tiedot tarkastustoiminnan rapautumisesta, johon liittyen VTV:n on katsottu muuttuneen valvovasta viranomaisesta valvottavien sparraajaksi. VTV:n toimintaa selvittävät poliisin lisäksi eduskunnan tarkastusvaliokunta ja tilintarkastajat. Pääjohtajan mahdollisesta erottamisesta päättäisi täysistunto.
Epäillyistä epäkohdista olivat ennen kansliatoimikunnan ratkaisua uutisoineet muun muassa Yle, Ilta-Sanomat ja Iltalehti.