Showpaini: Näin yli­opis­to­tut­ki­jas­ta kuo­riu­tuu yli­voi­mai­nen Va­lio­yk­si­lö

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tytti Yli-Vii­ka­ri har­kit­see hyl­ly­tyk­sen­sä vie­mis­tä hal­lin­to-oi­keu­teen: "Mi­nus­ta on tär­keää, että asia sel­vi­te­tään"

Kohun keskiössä ollut pääjohtaja Tytti Yli-Viikari harkitsee valittavansa virasta pidättämisestään oikeuteen. Hän pitää eduskunnan kansliatoimikunnan ratkaisua laittomana. Toimikunta pidätti Yli-Viikarin virasta tähän kohdistuvan esitutkinnan ajaksi.

Tytti Yli-Viikari harkitsee kansliatoimikunnan päätöksestä valittamista.
Tytti Yli-Viikari harkitsee kansliatoimikunnan päätöksestä valittamista.

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari harkitsee virasta pidättämisensä viemistä oikeuden arvioitavaksi. Eduskunnan kansliatoimikunta päätti huhtikuun alussa pidättää Yli-Viikarin virasta tähän kohdistuvan esitutkinnan ajaksi.

Yli-Viikari kyseenalaisti virasta pidättämisen perusteet toimikunnalle antamassaan lausunnossa. Hänen mukaansa hyllytys johtui asian pitkään jatkuneesta julkisesta käsittelystä, kansalaispalautteesta ja median paineesta.

Yli-Viikari katsoo yhä, ettei esitutkinnan kohteena oleminen estäisi pääjohtajana toimimista.

– Kuten totesin kansliatoimikunnalle antamassani kirjallisessa lausunnossa, pidän virasta pidättämistäni lainvastaisena. Minusta on tärkeää, että asia selvitetään. Harkitsen asian viemistä hallinto-oikeuteen, Yli-Viikari vastaa sähköpostitse Lännen Medialle.

Myös turvallisuusjohtajan juttu oikeuteen

Yli-Viikarin määräaikainen kausi VTV:n johdossa on katkolla vuoden lopussa. Pääjohtajakausien määrää ei ole rajattu. Yli-Viikari on hakenut myös Kansallisgallerian johtoon.

– Hakemukseni Kansallisgallerian pääjohtajaksi on edelleen voimassa, Yli-Viikari kertoo.

Jos Yli-Viikari vie hyllyttämisensä oikeuteen, kyseessä on lyhyen ajan kuluessa jo toinen eduskuntaan ja viranhoitoon kytkeytyvä oikeusjuttu. Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola valitti Helsingin hallinto-oikeuteen erottamisestaan. Savolan potkujen taustalla oli eduskunnan turvakameratallenteen luovuttaminen medialle. Kamera oli taltioinut kansanedustaja Juha Sipilään (kesk.) kohdistuneen pahoinpitelyn Eduskuntatalon edessä.

Tuliko valvojasta kumppani?

Kansliatoimikunta perusteli päätöstään Yli-Viikarin pidättämisestä virasta tähän kohdistuvalla esitutkinnalla, jossa selvitetään VTV:n virkamiehelle ilman työvelvoitetta jatkunutta palkanmaksua sekä työmatkoista kertyneiden lentopisteiden käyttöä. Virkasopimustutkintaan liittyen VTV on itse pidättänyt johtaja Mikko Koirasen virantoimituksesta esitutkinnan ajaksi.

Sekä Yli-Viikari että Koiranen ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Yli-Viikari toisti näkemyksensä Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä sunnuntaina. Virkamatkoista tulleita lentopisteitä ei Yli-Viikarin mukaan ole tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön. Hän kuitenkin sanoi, ettei lentoyhtiöiden järjestelmä pelaa yhteen virkamiesten matkustusvaatimusten kanssa.

Hän kommentoi myös valokuvaus-, meikki- ja matkalaskujaan, joissa on hänen mukaansa ollut kyse työhön liittyvistä kuluista.

Julkisuudessa ovat rikosepäilyjen lisäksi olleet tiedot tarkastustoiminnan rapautumisesta, johon liittyen VTV:n on katsottu muuttuneen valvovasta viranomaisesta valvottavien sparraajaksi. VTV:n toimintaa selvittävät poliisin lisäksi eduskunnan tarkastusvaliokunta ja tilintarkastajat. Pääjohtajan mahdollisesta erottamisesta päättäisi täysistunto.

Epäillyistä epäkohdista olivat ennen kansliatoimikunnan ratkaisua uutisoineet muun muassa Yle, Ilta-Sanomat ja Iltalehti.