Tytti Tup­pu­rai­nen ei ole kiin­nos­tu­nut pää­mi­nis­te­rin pai­kas­ta – ou­lu­lais­po­lii­tik­ko kes­kit­tyy täy­sil­lä eu­roop­pa­mi­nis­te­rin teh­tä­viin

Antti Rinteen ero pääministerin paikalta käynnisti välittömästi spekulaatiot uudesta pääministeristä.

Tytti Tuppurainen keskittyy täysillä eurooppaministerin tehtäviin.
Tytti Tuppurainen keskittyy täysillä eurooppaministerin tehtäviin.
Kuva: Jukka Leinonen

Antti Rinteen ero pääministerin paikalta käynnisti välittömästi spekulaatiot uudesta pääministeristä.

Myös oululaisen eurooppaministerin Tytti Tuppuraisen (sd.) nimi on vilahtanut ehdokkaiden listalla.

Tuppurainen kertoo Kalevalle, ettei hän ole kiinnostunut pääministerin tehtävistä.

– Tällä hetkellä keskityn täysipainoisesti huolehtimaan eurooppaministerin tehtäviä. Suomella on vielä vajaa kuukausi jäljellä EU-puheenjohtajakautta, Tuppurainen sanoo.

Dramaattisista tapahtumista huolimatta tilanne on Tuppuraisen mukaan hyvä jatkoa ajatellen. Hallituspuolueet ovat ilmoittaneet sitoutumisensa hallitusohjelmaan.

Rinteen suoraselkäisyys sai kiitosta oululaispoliitikolta.

– Rinteellä oli loppuun asti minun ja SDP:n tuki. Annan hänelle suuret kiitokseni uhrautumisesta: Rinne ei halunnut asettaa omaa etuaan Suomen edun edelle.

Rinne jätti hallituksen eronpyynnön tasavallan presidentti Sauli Niinistölle tiistaina noin kello 12.30. Rinteen hallitus toimi noin puoli vuotta.

Eronpyynnön vastaanotettuaan Niinistö kiitti Rinnettä hyvin sujuneesta yhteistyön kaudesta. Niinistö kuvaili yhteistyön aikaa "lyhyeksi, mutta hyvin hektiseksi".

Rinne puhui erostaan medialle Valtioneuvoston linnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Keskusta yksilöi tänään sen, miten epäluottamus heidän mielestään ilmeni. Kun sain siihen vastauksen, niin jouduin tekemään omat johtopäätökseni, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan päätöksessä ensiarvoisen tärkeää oli se, että laadittua hallitusohjelmaa viedään eteenpäin normaaliin tapaan.

– On sivuseikka, kuka johtaa pääministerinä tätä kollektiivia. Päädyin siihen, että jos minun roolini pääministerinä vaarantaa hallitusohjelman ajamisen, niin väistyn syrjään.