Tytär menetti lap­suu­ten­sa hy­väk­si­käy­tön takia

Oulun käräjäoikeus langetti isälle kahdeksan vuoden tuomion. Mies määrättiin maksamaan 45 000 euron korvaukset.

Oulun insestioikeudenkäynti alkoi keskiviikkona Oulun käräjäoikeudessa. Syytettynä lapsen törkeästä hyväksikäytöstä on uhrin 51-vuotias isä, joka asianajajansa mukaan myöntää syytteen pääosin oikeaksi.
Oulun insestioikeudenkäynti alkoi keskiviikkona Oulun käräjäoikeudessa. Syytettynä lapsen törkeästä hyväksikäytöstä on uhrin 51-vuotias isä, joka asianajajansa mukaan myöntää syytteen pääosin oikeaksi.
Kuva: Pekka Peura

Oulun käräjäoikeus on tuominnut 51-vuotiaan miehen kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mies käytti hyväkseen omaa alaikäistä tytärtään jopa yhdeksän vuotta.

Tuomio päästiin lukemaan jo keskiviikkoiltana, sillä käräjäoikeus torjui puolustuksen vastaajalle ehdottaman mielentilatutkimuksen. Käräjäoikeus passitti miehen saman tien Oulun vankilaan.

Asiassa ei käräjäoikeuden mukaan tullut esiin seikkoja, joiden perusteella olisi syytä epäillä, että vastaaja olisi tekojen aikaan ollut edes alentuneesti syyntakeinen.

Mies käytti hyväkseen tytärtään vuosina 1999–2008. Hyväksikäytöt alkoivat, kun lapsi oli 8–9-vuotias.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan seksuaalinen hyväksikäyttö on ollut asianomistajalle erittäin vahingollista muun muussa tyttärelle aiheutuneiden psyykkisten vaurioiden takia kuin myös lapsen ja isän läheisen luottamussuhteen väärinkäytön takia.

Raskauttavana asiana pidettiin sitä, että hyväksikäytön tekomuoto on ollut törkeää ja tekokertoja on ollut lukuisia ja ne ovat ajoittuneet pitkälle ajanjaksolle. Käytännössä lasta käytettiin seksuaalisesti hyväksi lapsesta aina aikuiseksi varttumiseen saakka.

Käräjäoikeuden mukaan tekojen moitittavuutta lisää se, että uhri on tullut useita kertoja raskaaksi vastaajan menettelyn takia ja synnyttänyt myös yhden tämän siittämän lapsen.
Syyttäjän mukaan isä ja tytär elivät avioliitonomaisessa suhteessa. Tämän takia oikeudessa selviteltiin perheen nukkumisjärjestelyjä. Paikalle kutsuttu todistaja kertoi nähneensä, kun isä hyväksikäytti tytärtään.

Esitutkinnassa mies kertoi ryhtyneensä tekoihin poppamiehen opastuksesta. Syytetty halusi rikastua ja osti afrikkalaiselta mieheltä lääkettä, jota piti käyttää niin, että tappaa jonkun tai rakastelee tytärtä lääkkeellä pesun jälkeen. Mies valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon. Hyväksikäyttö loppui kun isä muutti Norjaan.

Mies tuomittiin maksamaan nykyisin 26-vuotiaalle oululaisnaiselle 45 000 euron korvaukset ruumiillisista ja henkisistä kärsimyksistä.

Käräjäoikeus perusteli laajasti asteikkoja niin rikoksen vankeusrangaistuksen pituudesta kuin törkeästä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön takia maksetuista korvauksista tällaisissa rikoksissa.

Lapselle tehtiin ensimmäinen raskaudenkeskeytys, kun hän oli 11-vuotias ja toinen, kun hän oli 13-vuotias. Tytär tuli raskaaksi 17-vuotiaana ja synnytti isälleen lapsen.
Tytölle tehtiin uusi raskaudenkeskeytys hyväksikäytön seurauksen vielä, kun tämä oli 17-vuotias. Mies kiisti olevansa osapuoli ensimmäisessä ja neljännessä raskaudessa.

Oikeudessa isä kertoi katuvansa tekojaan. Hän myönsi teonnimikkeen oikeaksi, mutta kiisti teonkuvauksen joitakin asioita ja tekoajan pituuden.

Isä kertoi pitävänsä hyvänä sitä, että joutuu vankilaan, sillä ”kun tekee pahaa joutuu maksamaan siitä kärsimyksestä”.

Hyväksikäyttövyyhti lähti purkautumaan vuonna 2010, kun tytär kertoi ulkopuoliselle vuosia jatkuneesta insestistä, raskauksista ja raskaudenkeskeytyksistä. Vaikeaan lapsuuteen kuului myös varhaisella iällä otettu vastuu kotitöiden tekemisestä ja sisarusten hoitamisesta.

Lääkärin poliisille antaman lausunnon mukaan isä näyttää kertoneen viranomaisille sopivia tarinoita, eikä tytär pystynyt keskustelemaan viranomaisten kanssa kahden kesken. Kertomukset raskaaksi tulosta noudattelivat samantapaista kaavaa ulkopuolisesta ja alaikäisestä tekijästä.

Oikeudenkäynnissä vastaajan ja asianomistajan väliin salissa oli pystytetty sermi, eivätkä he olleet katsekontaktissa toisiinsa.

Kaleva ei julkaise tuomitun nimeä rikoksen uhrina syntyneen lapsen tunnistumisen ehkäisemiseksi.

Juttu muutettu 27.10. kello 9.57. Lisätty perustelu, miksi Kaleva ei julkaise tuomitun nimeä.