Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Työ­ter­veys­lai­tos sel­vit­ti FFP-luo­kan suo­jai­mien tarpeen Suo­mes­sa – "Arjen käyt­töön riittää ki­rur­gi­nen maski"

Työterveyslaitoksen mukaan Suomessa ei ole syytä FFP-luokan suojainten laajempaan käyttöön.

FFP2-tason hengityssuojaimia ei tarvita yleisesti Suomessa.
FFP2-tason hengityssuojaimia ei tarvita yleisesti Suomessa.
Kuva: Antti Pasanen

Työterveyslaitoksen mukaan Suomessa ei ole syytä FFP-luokan suojainten laajempaan käyttöön.

Keski-Euroopan huonontunut koronavirustilanne on saanut muun muassa Saksan suosittelemaan FFP2-luokan suojainten käyttöä kansalaisilleen. Esimerkiksi Itävallassa FFP2-maski on ollut pakollinen julkisessa liikenteessä ja kaupoissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi Työterveyslaitokselle tehtäväksi selvittää, olisiko FFP-luokan suojaimet syytä ottaa laajempaan käyttöön myös Suomessa.

– Arjen käyttöön riittää kirurginen maski, eikä FFP2-tason hengityksensuojaimia tarvitse ottaa laajempaan käyttöön Suomessa, sanoo pääjohtaja Antti Koivula Työterveyslaitoksesta tiedotteessa.

Kirurginen maski riittää arkikäytössä.
Kirurginen maski riittää arkikäytössä.
Kuva: Jussi Leinonen

Oikein käytettynä kirurginen maski vähentää pisaratartunnan levittämisen riskiä. Kirurgisia maskeja käytetään muun muassa sairaaloissa leikkauksissa.

– Kirurginen maski on kertakäyttöinen ja sen tunnistaa CE EN 14683 -merkinnästä. Maskeja voi ostaa esimerkiksi ruokamarketeista.

Tyoterveyslaitoksen  mukaan FFP2-luokan hengityksensuojaimet tulee varata henkilöille, jotka työssään tarvitsevat tehokasta suojausta.

Esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiset tarvitsevat FFP2-suojaimia aerosolia tuottavissa toimenpiteissä.

Myös teollisuudessa on monia työtehtäviä, joissa on terveydelle haitallisia pölyjä ja siksi niissä tarvitaan FFP2-suojaimia.

Suomessa tautitilanne on parempi kuin monessa muussa maassa. Tilanne voi nopeasti muuttua uusien virusmuunnosten vuoksi, toteaa työterveyslaitos.