Mainos

Työn­te­ki­jä on ollut koko koeajan sai­raus­lo­mal­la: Voiko työ­nan­ta­ja tässä ta­pauk­ses­sa purkaa työn­te­ki­jän koea­jan?

Työntekijäni koeaika on päättymässä ja työntekijä on ollut lähes koko koeajan sairauslomalla. Voinko tehdä koeaikapurun tässä tilanteessa?

Harri Lämsä Asianajaja, Asianajotoimisto Harri Lämsä Oy
Harri Lämsä Asianajaja, Asianajotoimisto Harri Lämsä Oy

Koeajan tarkoitus on selvittää työntekijän työsuoritusta ja soveltuvuutta. Koeaikanakaan työsopimusta ei saa purkaa syrjivillä tai muutoin koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla.

Asiallisuuden varmistamiseksi työntekijälle on ilmoitettava koeaikapurun perusteet. Koeaikapurulle on oltava jokin työsuoritukseen liittyvä syy. Lähes koko koeajan sairausloman myötä koeajan tarkoitus ei ole toteutunut.

Laki oikeuttaa työnantajan pidentämään koeaikaa kuukaudella kutakin työntekijän 30 päivän työkyvyttömyysjaksoa kohden. Mikäli sairausloma vain jatkuu ja sairaus on vaikuttanut työkykyyn, koeaikapurun perustetta voidaan lähtökohtaisesti pitää hyväksyttävänä.

Mikäli koeaikapurku on seurausta lyhyestä sairauslomasta ilman muita perusteita, asiassa voi syntyä syrjintäolettama tai purku katsotaan muutoin epäasialliseksi. Kyseisissä tilanteissa työnantajia on velvoitettu maksamaan korvauksia työsuhteen perusteettomasta päättämisestä tai jopa tuomittu työsyrjintärikoksesta.