Juttu ja galleria: Is­lan­ti­lai­set vil­la­pai­dat ja hunaja tekivät kaup­pan­sa Li­min­gan Wanhan ajan jou­lus­sa

Päätoimittajan kolumni: Onko Natosta tulossa uusi Neu­vos­to­liit­to suo­ma­lai­ses­sa kes­kus­te­lus­sa?

Luitko jo tämän: Ou­lu­lais­pa­ri mat­kus­ti 7 kuu­kaut­ta kodiksi re­mon­toi­mal­laan pa­ket­ti­au­tol­la Eu­roo­pas­sa ja löysi paik­ko­ja, joihin ei ta­val­li­sil­la tu­ris­ti­mat­koil­la mennä

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Pääkirjoitus
Tilaajille

Tuu­li­voi­man kiin­teis­tö­ve­rot kuu­mot­ta­vat kuntia, mutta yhä kor­keam­mal­le nou­se­vat voi­ma­lat he­rät­tä­vät edel­leen myös vas­tus­tus­ta

Suomen sähköenergiasta jo kymmenesosa tuotettiin viime vuonna tuulivoimalla. Kasvu on ollut huimaa. Verotuloja tuova tuulivoima syyhyttää nyt monen kunnan päättäjiä. Päästötön energiamuoto ei kuitenkaan ole ristiriidaton.

Tuulivoiman kasvu on Suomessa ollut roimasti vauhdikkaampaa kuin mitä vielä muutama vuosi sitten oletettiin. Viime vuonna maan sähkönkulutuksesta katettiin tuulivoimalla kymmenesosa.

Tilannetta voi verrata vaikkapa vuoteen 2004, jolloin Oulun Vihreäsaareen nousi siellä edelleen viuhuva, napakorkeudeltaan 90-metrinen tuulivoimala. Tuolloin tuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta oli promillen tuntumassa.

Nyt tuotannon kasvulle ei ole heti tulossa rajoja vastaan. Suomen tuulivoimayhdistyksen alkuvuoden arvion mukaan tänä vuonna kapasiteettia voisi tulla lähes 1 000 megawattia lisää.

Black Fridayn tarjous!

Digi 3 kk 1 kk hinnalla