Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tuu­li­voi­ma­loi­den ai­ka­pom­mi tuhoaa Poh­jois-Suo­men luonnon

Pohjois-Pohjanmaalle on rakenteilla ja suunnitteilla 2 000−3 000 tuulivoimalaa. Ennestään voimaloita on jo yli 500. Lapin liiton selvityksissä on arvioitu, että Lappiin voitaisiin rakentaa lähes 2 000 tuulivoimalaa.

Kaikki viittaa siihen, että merituulivoimalat ja pienydinreaktorit syövät jo ensi vuosikymmenellä maatuulivoimaloiden markkinat. Tekniikaltaan vanhentuneiden maatuulivoimaloiden huoltoon ja kunnossapitoon ei kannata käyttää varoja. Kuka siivoaa Pohjois-Suomen luonnosta tuhannet romuttuneet tuulimyllyt ja ennallistaa maa- alueet, kun myllyt lakkaavat pyörimästä? Ei kukaan, jos siihen ei ennakolta varauduta riittävillä vakuuksilla. Luontoon jäävät kuten kaivosten kaivannaisjätteet.

"Nyt tarvitaan nopeasti tuulivoimalaki, jolla varmistetaan tuulivoimaloiden kestävä ja hyväksyttävä rakentaminen sekä purkaminen ja maa-alueen ennallistaminen."

Tällä hetkellä rakennettavien ja suunnitteilla olevien maatuulivoimaloiden korkeus on yleensä 250−300 metriä. Yhden keskikokoisen voimalan perustuksissa on tuhat kuutiota betonia ja 130 000 kiloa raudoitusterästä. Tuulivoimayhtiöt voivat rakentaa jopa 100 tuulivoimalaa ilman että kansalaisilla tai viranomaisilla on mitään mahdollisuutta tarkistaa ja valvoa purkamisen ja maa-alueen ennallistamisen varalta asetettuja vakuuksia ja niiden riittävyyttä. Asia on jätetty sen varaan mitä tuulivoimayhtiö ja maanomistajat ovat keskenään salaisesti sopineet.

Tuulivoimapuistot ovat pääosin ulkomaisten yhtiöiden tytäryhtiöitä. Turha kuvitella, että ulkomaisia sijoittajia kiinnostaisi käyttää varojaan Suomen tuulivoimaloiden purkamiseen ja maa-alueiden ennallistamiseen. Helpompi on laittaa tytäryhtiön konkurssiin. Pohjois-Suomi on menossa kohti ympäristökatastrofia. Yksikin kymmeniä ränsistyneitä, siipirikkoisia ja öljyä vuotavia voimaloita sisältävä tuulivoimapuisto on kuin Rovaniemi Lapin sodan jälkeen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.