Mainos

Tuukka Lisko har­ras­taa pur­jeh­dus­ta – tuulen voima ja luonnon äänet tuovat hyvää vas­ta­pai­noa yrit­tä­jä arkeen

Purjehtiessa saa liikkua täysin tuulen voimalla ja nauttia luonnosta. Se tuo hyvää vastapainoa yrittäjä Tuukka Liskon arkeen.

Tuukka Lisko sanoo, että purjehduksessa oppii koko ajan uutta. Kokemuksen karttuessa taidotkin kehittyvät.
Tuukka Lisko sanoo, että purjehduksessa oppii koko ajan uutta. Kokemuksen karttuessa taidotkin kehittyvät.
Kuva: Ester van Dam

Ihanteellisissa purjehdusolosuhteissa tuulta on 6 m/s ja vettä ei sada.

”Joka kerta, kun lähden merelle, aallokko ja tuulet ovat erilaiset. Jokainen purjehduskerta on näin ollen erilainen”, raahelainen yrittäjä Tuukka Lisko, 42, kuvailee.

Purjehduksessa on Liskon mielestä parasta se, kun saa olla luonnossa ja liikkua tuulen voimalla. ”Se on mukava tunne, kun sammuttaa moottorin ja kuulee vain luonnon ääniä”, Lisko kertoo.

Purjehdus on luonnollisesti myös hyvää vastapainoa yrittäjän työlle.

Lisko on harrastanut purjehdusta kymmenisen vuotta. Oma purjevene Liskolla on ollut seitsemän vuotta. Hän on myös aina omistanut moottoriveneen. Lisko aloitti purjehdusharrastuksen siten, että oli aluksi mukana oppimassa muutaman tutun veneessä.

Purjehdus ei ole Liskon mielestä mitenkään erityisen kallis harrastus. ”Siihen on tavallisella työssäkäyvällä varaa. Raahen purjehdusseuralla on oma satama ja telakointialueet veneille, joten kustannukset pysyvät kohtuuhintaisina.”

Vesillä toukokuusta lokakuun alkuun

Purjehduskausi alkaa toukokuussa ja päättyy syys–lokakuun vaihteessa. Lisko purjehtii viikoittain noin 15–20 merimailin pituisia lenkkejä.

”Yleensä purjehdin yksin, mutta välillä kaverit ovat mukana. Kesäisin me käymme purjehdusseuran kanssa pari kertaa yhteispurjehduksilla”, Lisko sanoo.

Purjehdusseura järjestää purjehduskauden aikana joka viikko keskiviikkokisan. Kesän tulokset lasketaan yhteen ja parhaimmat palkitaan. Lisko on ollut kisassa parhaimmillaan kolmas.

”Tänä vuonna en ole käynyt kilpailemassa. Kilpaileminen ei ole minulle ensisijaista purjehdusharrastuksessa. Tärkeintä on purjehtimisen ilo”, Lisko toteaa.

Raahen purjehdusseurassa on noin 200 jäsentä. Erityisesti seuran junioriporukka on hyvin aktiivista. Seurassa on mukana kaikenikäisiä ja ammattitaustaltaan erilaisia ihmisiä.

Alkuun pääsee purjehduskurssilla

Liskon mielestä paras tapa aloittaa purjehdus on käydä jokin purjehduskurssi ja olla kokeneemman purjehtijan opissa.

Lisko on itse käynyt saaristo- ja rannikkolaivureiden navigointikurssit, purjehtijakurssin, päällikkökurssin ja Meri-VHF-kurssin. Kursseista saa lisätietoa paikallisten purjehdusseurojen nettisivuilta. Sieltä löytyy tarvittavat perustiedot, joiden avulla pääsee harrastuksessa alkuun.

”Raahessa on mahdollista tulla tutustumaan purjehdukseen käytännössä. Keskiviikkokisoissa voi esimerkiksi päästä veneisiin mukaan turistina”, Lisko opastaa.

Purjehdus ei vaadi erityistä fysiikkaa tai fyysistä huippukuntoa. Sanastonkin oppii nopeasti.

”Voisi sanoa, että yleisesti veneilyn suosio on vuosien aikana kasvanut jonkin verran. Raahessa on vierasvenesatama palveluineen. Siellä vierailee purje- ja moottoriveneitä. Kahtena edellisenä kesänä satamassa on ollut poikkeuksellisen paljon vierasveneitä.”

Atlantin ylitys haaveena

Lisko on ollut muutaman kerran purjehtimassa ulkomaillakin. ”Kävimme kavereiden kanssa Välimerellä Kroatiassa, Dalmatian saaristossa viikon kestävällä matkalla. Purjehdusvene vuokrattiin paikan päältä.”

Lisko haaveilee, että pääsisi tekemään Atlantin ylityksen purjehtien.

”Se olisi kiva kokea jonain päivänä.”

Tuukka Lisko
  • 42 vuotta
  • Kotoisin Raahesta, missä myös edelleen asuu
  • Kahden lapsen isä
  • Perusti Isännöinti Lisko Oy:n vuonna 2016
  • Purjehduksen lisäksi harrastaa pistooliammuntaa