Eläimet: Ou­lu­lai­nen per­heen­äi­ti tilasi netistä munia, ja nyt oma­ko­ti­alueel­la ku­jer­taa lähes 60 vii­riäis­tä

Työmaa: Ra­ken­nus­työt koet­te­le­vat Nal­li­ka­rin idylliä tänä kesänä

Urheilu: Oliko Oulun kes­kus­ken­tän alla sa­lai­nen be­to­ni­le­vy, josta Lipon pe­laa­jat saivat etua?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tut­kin­ta­ko­mi­tea: Trump oli val­lan­kaap­pau­sy­ri­tyk­sen kes­kiös­sä – jul­ki­set kuu­le­mi­set kong­res­si­ta­lon val­tauk­sen tut­kin­nas­ta al­koi­vat

Komitean johtaja Bennie Thompsonin mukaan kongressitalon valtaus oli "röyhkeä yritys kaataa valtiojohto".

Washington/Helsinki
Torstaina kuulemisten ensimmäisenä päivänä käytiin läpi muun muassa videomateriaalia presidentti Donald Trumpin puheesta loppiaisena ennen tämän kannattajien tunkeutumista Yhdysvaltain kongressitaloon.
Torstaina kuulemisten ensimmäisenä päivänä käytiin läpi muun muassa videomateriaalia presidentti Donald Trumpin puheesta loppiaisena ennen tämän kannattajien tunkeutumista Yhdysvaltain kongressitaloon.
Kuva: Jabin Botsford / POOL

Yhdysvalloissa julkiset kuulemiset kongressitaloon viime vuoden loppiaisena tehdyn hyökkäyksen tutkinnan tuloksista ovat alkaneet.

Tutkintakomitean johto nosti heti avauspuheenvuoroissa esille, että maan entinen presidentti Donald Trump ja tämän väitteet vaalivilpistä olivat keskiössä "vallankaappausyrityksessä", jolla pyrittiin jatkamaan Trumpin presidenttiyttä.

– Presidentti Trump kutsui ja keräsi väkijoukon kokoon ja oli hyökkäyksen käynnistävä tekijä, sanoi komitean varajohtaja ja republikaanikongressiedustaja Liz Cheney omassa avauspuheenvuorossaan.

Avauskuulemisessa nähtiin muun muassa videoituja todistuspuheenvuoroja Trumpin arvostamilta ja luotetuilta neuvonantajilta, kuten oikeusministeri Bill Barrilta ja entisen presidentin vävyltä Jared Kushnerilta.

Komitea näytti myös karua ja osittain ennennäkemätöntä kuvamateriaalia puolentoista vuoden takaisesta väkivallasta kongressitalolta.

Perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa alkaneet kuulemiset televisioidaan.

Komitean johtajan mukaan maan demokratia on yhä vaarassa

Kuulemiset avannut tutkintakomitean johtaja ja demokraattipoliitikko Bennie Thompson syytti Trumpin olevan salaliiton keskiössä.

– Tammikuun 6. päivä oli vallankaappausyrityksen kulminaatiopiste. Röyhkeä yritys kaataa valtionjohto, kuten eräs mellakoitsijoista asian ilmaisi. Väkivalta ei ollut sattumaa.

Thompsonin mukaan tapahtunutta ei voi lakaista maton alle ja yhdysvaltalaiset ansaitsevat vastauksia. Thompson sanoi myös, että maan demokratia on yhä vaarassa.

– Salaliitto kansan tahdon estämiseksi ei ole ohi. Tässä maassa on henkilöitä, jotka janoavat valtaa, mutta eivät rakasta tai arvosta sitä, mikä tekee maastamme mahtavan, Thompson sanoi.

Todistaja: "Liukastelin ihmisten veressä"

Kuulemisten ensimmäisenä päivänä nähtiin kaksi todistajaa, jotka kertoivat hyökkäykseen osallistuneen äärioikeistolaisen Proud Boys -ryhmän toimista.

Brittiläinen dokumentaristi Nick Quested seurasi äärioikeistolaisryhmän jäseniä ennen loppiaisena tapahtunutta hyökkäystä sekä sen aikana.

Quested kertoi järkyttyneensä vihasta, jonka näki ryhmän jäsenten kasvoilla. Hän kuvaili, kuinka väkijoukko muuttui "mielenosoittajista mellakoitsijoiksi ja lopulta vallankaappaajiksi".

Todistamaan pääsi myös Capitol-kukkulan poliisi Caroline Edwards, joka loukkaantui yhteenotossa Proud Boys -ryhmän jäsenten kanssa. Hän sai aivotärähdyksen, kun pyöräteline heitettiin hänen päälleen hyökkäyksen aikana.

Edwards kuvaili näkemäänsä sotatantereeksi ja kertoi nähneensä vastaavaa vain elokuvissa.

– En voinut uskoa silmiäni. Poliiseja makasi maassa verta vuotaen ja oksentaen. Näin ystävieni kasvoja veressä. Liukastelin ihmisten veressä, Edwards kuvaili tapahtunutta.

Trump: Tammikuun 6. päivän mielenosoittajat "maamme kaikkien aikojen mahtavin liike"

Trump on toistuvasti ohittanut tutkintakomitean toimet perusteettomana ajojahtina. Kuulemisten avajaispäivänä Trump puolusti kongressikukkulan tapahtumia ja kutsui tammikuun 6. päivä mieltään osoittaneita "maamme kaikkien aikojen mahtavimmaksi liikkeeksi".

Vaikka monet Trumpin läheiset, kuten Kushner sekä Trumpin lapset Ivanka ja Don Jr., ovat tehneet yhteistyötä komitean tutkinnan kanssa, monien Trumpin vakaumuksellisimpien kannattajien odotetaan kyseenalaistavan tutkintaa ja siinä esitettyjä todisteita.

Komitea pyrkii todistamaan, että Trump auttoi mahdollistamaan kongressitalon hyökkäyksen väittämällä häviämiään presidentinvaaleja vilpilliseksi, vaikka hänen oman hallintonsa mukaan vaaliturvallisuus oli parempaa kuin koskaan.

Trumpin hallintoa syytetään sekaantumisesta myös moniin mahdollisesti laittomiin salahankkeisiin, kuten suunnitelmiin vaalikoneiden haltuunottamisesta ja vaa'ankieliosavaltioiden valitsijamiesten vaihtamisesta Trumpia kannattaviin valitsijamiehiin.