Oulu: Terwa Towerin huo­neis­to­ho­tel­li ja toi­mis­to­ti­lat jä­te­tään pois

Oikeuden tuomiot: Ou­lu­lais­fes­ti­vaa­lis­ta vaa­dit­tiin oi­keu­des­sa yli 100 000 euron kor­vauk­sia

Polkupyörät: Va­paa­eh­toi­set ke­rä­si­vät Oulun kes­kus­tas­ta 850 hy­lät­tyä pyörää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tut­kin­non ty­pis­tä­mi­nen yhdellä vuo­del­la tar­koit­tai­si myös am­mat­ti­osaa­mi­ses­ta leik­kaa­mis­ta

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä ehdottaa, että ammattikoulutuksesta kannattaisi leikata. Niemelä toivoo, että uusi hallitus lyhentäisi toisen asteen ammatilliset perustutkinnot kaksivuotisiksi.

Tutkintoja ei voida kuitenkaan lyhentää merkittävästi ilman, että tingitään työelämän kannalta kriittisestä osaamisesta. Ammatilliseen koulutukseen kuuluvat yhteiset tutkinnon osat eli ns. yleissivistävät opinnot, mikäli opiskelija ei ole suorittanut toisen asteen yleissivistäviä opintoja. Näiden osuus on ammatillisesta perustutkinnosta vain 35/185 osaamispistettä. Näin ollen tutkinnon typistäminen yhdellä vuodella tarkoittaisi myös ammattiosaamisesta leikkaamista.

Kaikista perustutkinto-opiskelijoista keskimäärin 28,5 prosenttia suoritti perustutkinnon 2,5 vuoteen ja 21,1 prosenttia kahteen vuoteen aikavälillä 2003–2020. Aina myöskään koko tutkinnon suorittaminen ei ole järkevää. Ennen kaikkea aikuiset suorittavat enemmän tutkinnon osia. Viidessä vuodessa tutkintojen osien suorittajien määrä on yli kaksinkertaistunut.

"Osaamisperusteisuutta on Suomessa toteutettu ainutlaatuisella tavalla."

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.