Työelämä: Ou­lu­lai­nen Simo Ke­kä­läi­nen tapasi kiin­nos­ta­van eng­lan­ti­lai­sen ja hieroo nyt kaup­po­ja Va­lio­lii­ga­seu­ran kanssa

Liikenne: Hurjaa yli­no­peut­ta ajanut au­toi­li­ja jäi kiinni Kuu­sa­mon­tiel­lä Oulussa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tut­ki­mus vah­vis­ti las­ten­lää­kä­rei­den jo aiemmin esiin nos­ta­man huolen: tyypin 1 dia­be­tek­sen oireita ei tun­nis­te­ta

Kun lapsi tai nuori juo tavallista enemmän ja käy aiempaa useammin vessassa, harva vanhempi tulee kiinnittäneeksi asiaan huomiota, etenkään kesäkuumalla. Ja vaikka lapsi tai nuori samanaikaisesti laihtuisi ja olisi vetämätön, ei hänen vointinsa välttämättä herätä huolta.

Mutta viimeistään, kun jo kuivaksi oppinut taapero alkaa kastella uudelleen tai isompi lapsi käydä öisinkin vessassa, pitää vanhempien hälytyskellojen soida. Kyseessä voi olla kiireellistä sairaalahoitoa vaativa tyypin 1 diabetes.

Keväällä julkaistu suomalainen tutkimus osoitti, että entistäkin useamman lapsen tai nuoren vasta puhjenneen tyypin 1 diabeteksen oireisiin reagoitiin korona-aikana viiveellä. He tulivat sairaalahoitoon vasta, kun heille oli jo aiheutunut insuliinin puutteesta johtuva ketoasidoosi eli happomyrkytys.

Tutkimus vahvisti lastenlääkäreiden jo aiemmin esiin nostaman huolen: tyypin 1 diabeteksen oireita ei tunnisteta, eikä henkeä uhkaavaa happomyrkytystä tiedetä varoa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.