Nyky-yhteiskunnassa tieteen merkitys on keskeinen ja tutkijat ovat avainasemassa tieteen tuottamisessa ja viestimisessä eri kanavissa. Tutkijoiden rooli yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa tulisi tuoda vahvemmin esille ja korostaa tutkitun tiedon merkitystä päätöksenteossa.
Asiantuntijuus ilmiönä on mielenkiintoinen ja koskettaa monia. Digitalisaation myötä asiantuntijuudesta on tullut yleistä, ja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa lähes kuka tahansa voi esiintyä asiantuntijana. Asiantuntijuutta on monen tasoista ja se rakentuu useista kerroksista, joihin sisältyy tietoa, taitoa, kokemuksia sekä hiljaista tietoa.
Nykyään tärkeä taito on tunnistaa asiantuntijuuden taso, ja lukijan tulee osata erottaa mielipiteet faktoihin perustuvasta asiantuntijuudesta.
Yliopistot ovat asiantuntijaorganisaatioita, joiden ydintehtäviin kuuluu yhteiskunnallinen vaikuttaminen, mistä on määritetty myös yliopistolaissa. Yliopistoja pidetään luotettavana instituutiona ja Tiedebarometrin mukaan luottamus yliopistoja kohtaan on edelleen noussut.
Tutkijoilla on siis merkittävä status ja asiantuntijarooli yhteiskuntamme toiminnan edistämisessä ja kehittämisessä. Ei riitä, että tutkija julkaisee tieteellisiä artikkeleja oman tiedeyhteisön keskuuteen, vaan tulisi muistaa myös populaaritaso. Tieteen popularisointi on keskeinen osa yhteiskunnassa käytyä vuorovaikutuksellista keskustelua.
Uusimassa vuoden 2022 Tiedebarometrissä kartoitettiin kansalaisten suhdetta tieteeseen. Kartoituksessa selviää, että suurin osa vastaajista koki, että hyvinvointi Suomessa on riippuvainen tieteen ja teknologian tasosta.
Lisäksi enemmistö vastaajista koki, että tiedettä tulisi käyttää vahvemmin poliittisessa päätöksenteossa.