Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Tur­val­li­suus Suo­mes­sa on hyvällä tasolla

Sähkö-, energia- ja tietoverkot vaativat nyt erityisvarautumista läpi koko yhteiskunnan kotitalouksia myöten. Hybridisota pyrkii etupäässä heikentämään kansalaisten mielialaa. Luotettavan ja harkitsevan uutismedian toimintakyky on myös siksi tärkeää.

Suomen kansallisesta turvallisuudesta vastaa Suojelupoliisi, jonka päällikkö on Antti Pelttari.
Suomen kansallisesta turvallisuudesta vastaa Suojelupoliisi, jonka päällikkö on Antti Pelttari.
Kuva: Joel Maisalmi

Turvallisuus Euroopassa on ollut näkyvästi epävakaa jo seitsemän kuukautta sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Viimeisen viikon aikana tilanne on heikentynyt edelleen ja uhkat Euroopassa ovat kasvaneet. Venäjän osittainen liikekannallepano sekä Vladimir Putinin toteamus sodasta länttä vastaan lisäsivät huolta Ukrainan sodan laajentumisesta. Nyt Nord Stream -kaasuputkien räjäytykset käänsivät tilanteen erittäin huolestuttavaksi.

Vaikka tuhoiskujen tekijää ei varmuudella tiedetä, niitä pidetään erityistä kyvykkyyttä vaativana ja siksi valtiollisen tahon tahallisena hävitystyönä. Jotkut asiantuntijat väläyttävät iskujen olleen hämäystä, jolla halutaan Euroopan katseiden kääntyvän Ukrainasta muualle. Kaasuputkiin kohdistuneita tekoja voi joka tapauksessa kutsua tyypillisiksi hybridisodankäynnin operaatioiksi, joilla pyritään luomaan pelkoa ja hämmennystä Eurooppaan.

"Nyt erityisesti tarkkailussa on kriittinen infrastruktuuri kuten sähkön- ja energianjakelu sekä tietoverkot."

Suomen poliittinen johto sekä kansallisesta turvallisuudesta vastaava Suojelupoliisi ovat todenneet julkisuuteen, että Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa. Samalla painotetaan, että Suomen on varauduttava erilaisiin uhkiin. Nyt erityisesti tarkkailussa on kriittinen infrastruktuuri kuten sähkön- ja energianjakelu sekä tietoverkot.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.