Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Turun jouk­ko­puu­kot­ta­ja jul­kai­si vi­deo­ma­ni­fes­tin­sa ter­ro­ris­tien suo­si­mas­sa Te­leg­ram-pal­ve­lus­sa

Esitutkinta Turun puukotuksista on loppusuoralla. Poliisi pitää kiinni näkemyksestään, että kyse oli terroristisista teoista.

Esitutkinta Turun joukkopuukotuksesta on loppusuoralla. Poliisi pitää kiinni näkemyksestä, että kyse oli terroristisista teoista. Epäilty on myöntänyt murhat ja niiden yritykset, mutta kiistänyt niiden olleen terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä.
Esitutkinta Turun joukkopuukotuksesta on loppusuoralla. Poliisi pitää kiinni näkemyksestä, että kyse oli terroristisista teoista. Epäilty on myöntänyt murhat ja niiden yritykset, mutta kiistänyt niiden olleen terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä.
Kuva: Jane Iltanen

Esitutkinta Turun puukotuksista on loppusuoralla. Poliisi pitää kiinni näkemyksestään, että kyse oli terroristisista teoista.

Turussa elokuun puolivälissä sattuneesta joukkopuukotuksesta epäilty marokkolaismies käytti videomanifestinsa julkaisemiseen viestipalvelu Telegramia.

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista vahvistaa Lännen Medialle, että kyse oli Telegramista, joka on perustamismaassaan Venäjällä ollut viranomaisten hampaissa.

Viranomaiset uhkasivat estää Nikolai ja Pavel Durovin kehittämän Telegramin käytön Venäjällä, jos yhtiö ei kirjaudu tiedonlevittäjiä koskevaan rekisteriin ja luovuta käyttäjätietojaan. Telegram on taipunut rekisteröintiin mutta ei tietojen luovuttamiseen. Terroristien, kuten Isis-äärijärjestön on kerrottu käyttävän WhatsApp-palvelua muistuttavaa Telegramia viestintäänsä ja propagandansa levittämiseen.

Töyräs ei avaa Turun puukottajan manifestin sisältöä tarkemmin. Epäilty julkaisi videon lisäksi käsinkirjoitetun julistuksen.

- Manifestien sisältö on käännetty suomeksi. Sen lisäksi olemme hankkineet lausuntoja siitä, miten niitä pitäisi tulkita. Asiassa on kaksi näkökulmaa; se mitä manifesteissa lukee ja miten ne pitäisi ymmärtää, Töyräs kertoo.

Epäilty määrätty mielentilatutkimukseen

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on määrännyt Turun puukotuksista epäillyn marokkolaisen Abderrahman Bouananen mielentilatutkimukseen. Töyräs arvioi, että poliisi saa toimitettua tarvittavan esitutkintamateriaalin mielentilatutkimuksesta vastaavalle THL:lle marraskuun alkupuolella.

Jutun tutkinta alkaa poliisin osalta olla loppusuoralla, eikä epäillyn laajamittaiselle kuulemiselle ole enää tarvetta.

Kaksi ihmistä kuoli ja kahdeksan haavoittui, kun Bouanane puukotti useita ihmisiä Turun keskustassa. Bouananea epäillään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Hän on myöntänyt teot mutta kiistänyt niiden terroristisen tarkoituksen. Töyräs sanoo, että poliisi pitää yhä kiinni siitä, että kyse oli nimenomaan terroristisista teoista.

Poliisi haluaa kuulla yhtä

Jutun tutkinnan alkuvaiheessa vangittuna oli myös kolme muuta miestä, joista yksi vangittiin todennäköisin syin -epäilyllä ja kaksi lievemmällä syytä epäillä -nimikkeellä. Miehet kuitenkin vapautettiin, eikä heitä enää epäillä osallisuudesta puukotuksiin.

Sen sijaan yhtä henkilöä koskeva kansainvälinen etsintäkuulutus on yhä voimassa. Poliisi on etsintäkuuluttanut Uzbekistanissa syntyneen mutta Turussa asuneen miehen, jota se haluaa kuulla Turun tapahtumiin liittyen. Miestä ei kuitenkaan epäillä osallisuudesta varsinaiseen puukotukseen.

- Meillä on hänen olinpaikastaan aavistuksia. Suomessa hän ei ole, Töyräs toteaa.