Pekingin olympialaiset: Katso ki­sa­oh­jel­ma tästä

SSAB: Raa­hes­sa saatiin kai­vat­tu päätös: te­räs­teh­das jatkaa

Turpeen luo­kit­te­le­mis­ta uu­siu­tu­vak­si ener­giak­si vaativa kan­sa­lais­aloi­te etenee edus­kun­taan

Turvetuottajat järjestivät hiljattain moottorimarssin Helsingissä.
Turvetuottajat järjestivät hiljattain moottorimarssin Helsingissä.
Kuva: Antti Vilppola

Turpeen luokittelemista uusiutuvaksi energialähteeksi vaativa kansalaisaloite on kerännyt 50 000 allekirjoitusta. Tammikuussa vireille laitettu aloite etenee nyt eduskunnan käsittelyyn.

Turve on tällä hetkellä luokiteltu samaan kategoriaan fossiilisten eli uusiutumattomien energialähteiden kanssa. Kansalaisaloitteen mukaan turve tulisi luokitella uusiutuvaksi luonnonvaraksi sen vuotuisen kasvun osalta.

Aloitteen mukaan turpeen luokittelu uusiutuvaksi energialähteeksi vaikuttaisi myönteisesti kansantalouteen, huoltovarmuuteen sekä kilpailukykyyn. Mikäli turpeen luokittelu säilyy entisellään, on aloitteen tekijöiden mukaan Suomen luottoluokitus vaakalaudalla energiaomavaraisuuden pienenemisen vuoksi.

Aloitteessa sanotaan myös, että uusiutumattoman energian leiman takia turpeelle on määrätty päästökauppamaksut ja energiaverot Suomessa.

Päästökauppa sekä fossiilisten lämmityspolttoaineiden valmisteverot koskevat Suomessa kivihiiltä, turvetta ja maakaasua. Biopolttoaineiden verotasot ovat fossiilisten polttoaineiden tasoja matalampia.

Turpeen energiakäytön lopettamista vaativa kansalaisaloite lähetettiin eduskuntaan vastikään huhtikuussa. Irti turpeesta -kansalaisaloitekampanjan taustalla oli Suomen Luonnonsuojeluliitto. Liiton mukaan turpeen poltto on saastuttavampaa kuin kivihiilen poltto.

Irti turpeesta -kansalaisaloitteen mukaan turpeen käytöstä polttoaineena luovuttaisiin viimeistään vuonna 2025.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan turpeen osuus energian kokonaiskulutuksesta laski viime vuonna kolmeen prosenttiin.