Hoitopalvelut: Pohteen uudella här­ve­lil­lä voi mitata ter­veyt­tään aivan itse Kon­tin­kan­kaan akuut­ti­vas­taan­otol­la

Rikokset: Au­to­kaup­pa johti julmaan ryös­töön Kau­ko­vai­niol­la

Kauppahalli: Jou­lun­ai­ka avat­tiin Oulun kaup­pa­hal­lis­sa kol­mi­päi­väi­sel­lä ta­pah­tu­mal­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tur­kis­eläi­miä voidaan määrätä lo­pe­tet­ta­vak­si, jotta lin­tu­inf­luens­sa ei le­viäi­si – seuraus uudesta ase­tuk­ses­ta

Turkiseläimissä on todettu korkeapatogeenistä lintuinfluenssaa heinäkuun aikana. Tauti on ihmisellä todella harvinainen.

Lintuinfluenssan leviämistä ehkäisevänä toimenpiteenä turkiseläimiä voidaan määrätä lopetettavaksi. Arkistokuva Pohjanmaan turkistarhoilta.
Lintuinfluenssan leviämistä ehkäisevänä toimenpiteenä turkiseläimiä voidaan määrätä lopetettavaksi. Arkistokuva Pohjanmaan turkistarhoilta.
Kuva: Oikeutta eläimille

Maa- ja metsätalousministeriö on nimennyt turkiseläimissä todetun lintuinfluenssan muuksi torjuttavaksi eläintaudiksi. Asetusmuutoksen myötä eläimiä voidaan määrätä lopetettaviksi tartuntoja estävänä toimenpiteenä, kerrotaan maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa.

Lopetusmääräykset ovat tapauskohtaisia ja harkinnanvaraisia.

Turkiseläimissä on todettu korkeapatogeenistä lintuinfluenssaa heinäkuun aikana. Lintuinfluenssan aiheuttaa Influenssa A -virus, ja se on yleinen erityisesti vesilinnuilla.

Lintuinfluenssatartunnat ovat ihmisillä todella harvinaisia. Ihmisestä toiseen tai nisäkkäästä ihmiseen leviäviä tartuntoja ei ole todettu. Asetusmuutoksen on tarkoitus pienentää riskiä taudin muuttumisesta herkemmin ihmiseen tarttuvaksi.

Suomen tilannetta seurataan

Kansainväliset terveysjärjestöt, kuten WHO ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus, tarkkailevat taudin tilannetta Suomessa. Jos tartunta leviää nisäkkäiden välillä, pandemian riski lisääntyy.

– Nopeilla toimenpiteillä voidaan torjua taudin leviämistä nisäkkäiden välillä ja minimoida riskit taudin tarttumisesta ihmisiin, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sanoo tiedotteessa.

Turkiseläinten omistajalla on oikeus korvauksiin, jos Ruokavirasto määrää eläimen lopetettavaksi lintuinfluenssan takia. Myös lopettamis- ja puhdistuskustannuksista vastaa valtio.