Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Turkin pre­si­dent­ti haluaa muuttaa Hagia Sofian ta­kai­sin mos­kei­jak­si – ra­ken­nus toimi kirk­ko­na 900 vuotta ennen ot­to­maa­nien val­loi­tus­ta

Turkin presidentti on ehdottanut Hagia Sofian muuttamista museosta moskeijaksi. Ajatusta on kritisoitu kansainvälisesti. Päätös tehdään 15 päivän kuluessa.

Hagia Sofia on ollut 1 500 vuoden ajan sekä kirkkona että moskeijana. Istanbulin symboili muutettiin museoksi 1930-luvulla.
Hagia Sofia on ollut 1 500 vuoden ajan sekä kirkkona että moskeijana. Istanbulin symboili muutettiin museoksi 1930-luvulla.
Kuva: SEDAT SUNA

Turkissa oikeus käsitteli torstaina Hagia Sofian muuttamista takaisin moskeijaksi. Päätös annetaan asiassa 15 päivän kuluessa.

Istanbulissa sijaitseva Hagia Sofia valmistui vuonna 537 kristinuskon johtavaksi kirkoksi. 900 vuoden jälkeen ottomaanit valtasivat Konstantinopolin, ja Hagia Sofiasta tuli islamin suurimpia moskeijoita vuonna 1453.

Hagia Sofia muutettiin moskeijasta museoksi vuonna 1935. Se oli hallituksen päätös aikana, jolloin elettiin ensimmäisiä vuosia Mustafa Kemal Atatürkin perustamassa maallisessa Turkissa.

Nyt Turkin presidentti Tayyip Erdogan on ehdottanut rakennuksen muuttamista moskeijaksi. Oikeusjuttu haastaa 1930-luvulla tehdyn hallituksen päätöksen laillisuuden. Asiasta kertovat muiden muassa uutistoimisto Reuters ja Deutsche Welle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kehotti keskiviikkona Turkkia säilyttämään Hagia Sofian museona.

Yhdysvaltain uskonnollisen vapauden lähettiläs Sam Brownback on myös sanonut, että Hagia Sofialla on suunnaton hengellinen ja kulttuurinen merkitys miljardeille eri uskontojen edustajille, ja siksi se pitäisi säilyttää museona.

Patriarkka varoitti pettymyksestä

Ekumeeninen patriarkka ja ortodoksikristittyjen hengellinen johtaja Bartolomeos I puolestaan varoitti, että muunnos murtaisi idän ja lännen välisen yhteyden aikana, jolloin ihmiskunta tarvitsee yhtenäisyyttä enemmän kuin koskaan koronaviruspandemian vuoksi.

– Hagia Sofian muuttaminen moskeijaksi aiheuttaa pettymyksen miljoonille kristityille eri puolilla maailmaa, Bartolomeus sanoi Reutersin mukaan.

Bartolomeus toimii Istanbulissa.

Yhdysvaltain lisäksi myös Kreikka on ilmaissut huolensa muunnoksesta.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu arvosteli ulkomailta tulleita kannanottoja.

– Tämä asia kuuluu kansallisen suvereniteetin piiriin. Se on tärkeää, mitä Turkin kansa haluaa, Cavusoglu sanoi tv-haastattelussa.

Valtapuolue ryhtynyt ajamaan asiaa

Nykyisin Hagia Sofia on Istanbulin tunnus ja yksi Turkin suosituimpia nähtävyyksiä. Se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Turkissa useat ryhmät ovat kampanjoineet jo pitkään moskeijaksi muuttamisen puolesta. Erdogan, joka on harras muslimi, tuki julkisesti ryhmien vaatimuksia ennen paikallisvaaleja viime vuonna.

Monien turkkilaisten mukaan moskeija sopisi museota paremmin Turkkiin, joka on muslimimaa. Mielipidekyselyjen mukaan suurin osa turkkilaisista kannattaa moskeijaksi muuttamista.

Valtapuolue AKP, jota johtaa presidentti Erdogan, on ottanut Hagia Sofian osaksi nationalistista retoriikkaa.

– Hagia Sofia on meidän maantieteellistä omaisuuttamme. Miekoilla sen vallanneilla on myös omistusoikeus, sanoi AKP:n varapuheenjohtaja Numan Kurtulmus Deutsche Wellen mukaan.

AKP on viime aikoina menettänyt suosiotaan. Hagia Sofia nähdäänkin yhtenä keinona kasvattaa kannattajamäärää.

Rakennuksen politisointi ei saa varauksetonta hyväksyntää.

– Viimeisen 1 500 vuoden ajan rakennus on palvellut kahta maailmanuskontoa, eikä arkkitehtuuria ole tarvinnut muuttaa perusteellisesti. Maailmassa on vain joitakin tällaisia rakennuksia. Niitä täytyy suojella, kuvaili Deutsche Wellelle historioitsija Edhem Eldem Istanbulin Bogazicin yliopistosta.

– Haluammeko sulkea tämän perinnön ja piilottaa sen? Emmekö mieluummin haluaisi esitellä sitä koko maailmalle?

Fakta

Hagia Sofia

Hagia Sofia valmistui vuonna 537 kristinuskon johtavaksi kirkoksi silloisessa Konstantinopolissa. Sen rakennutti Bysantin valtakunnan eli Itä-Rooman keisari Justinianus I.

Konstantinopoli oli Itä-Rooman pääkaupunki vuosina 330–1453.

Ottomaanien valtakunta Mehmed II:n johdolla valloitti Konstantinopolin vuonna 1453. Hagia Sofia muutettiin heti moskeijaksi.

Turkin tasavallan perustaja ja ensimmäinen presidentti Mustafa Kemal Atatürk muutti Hagia Sofian museoksi vuonna 1935. Muunnoksen oli määrä viestiä, että moderni Turkki on maallinen.