Tup­pu­rai­nen uskoo, että Oulun kak­sois­rai­de­han­ke saadaan käyn­tiin jo tällä vaa­li­kau­del­la – ei kom­men­toi mi­ten­kään huhuja mi­nis­te­ri­pai­kas­taan

Oululaisedustaja uskoo tulevien investointien auttavan Pohjois-Suomea. Esimerkiksi kaksoisraiteen saaminen Ouluun on nyt hänen mukaansa mahdollista.

Oululaisedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) uskoo investointien auttavan Pohjois-Suomea. Esimerkiksi kaksoisraiteen saaminen Ouluun on nyt hänen mukaansa mahdollista.
Oululaisedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) uskoo investointien auttavan Pohjois-Suomea. Esimerkiksi kaksoisraiteen saaminen Ouluun on nyt hänen mukaansa mahdollista.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

SDP:n oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen sanoo olevansa huojentunut, että neuvottelutulos hallitusohjelmaksi on saatu aikaan. Ohjelma esiteltiin maanantaina aamupäivällä Helsingissä. 

– Olen tyytyväinen ja huojentunut. Leikkauslinja on jätetty taakse, ja uusi hallitusohjelma lupaa 1,2 miljardin euron edestä panostuksia yhteiskunnan kestävyyteen ja ihmisten hyvinvointiin, Tuppurainen sanoo Kalevalle. 

Lisäksi ohjelmassa luvataan kolmen miljardin euron kertaluontoiset investoinnit, joita SDP:n riveistä on luonnehdittu pitkään tulevaisuusinvestoinneiksi. Näitä ovat esimerkiksi väyläinvestoinnit. 

Hallituksen talouslinjauksia kohtaan on esitetty tulevan opposition puolelta kovaa kritiikkiä. 

– Kriitikoille kannattaa sanoa, että on ennenaikaista ruveta maalailemaan pirun kuvia. Hallitusohjelma perustuu sille, että velkaantuminen pysäytetään. Nyt julkisen talouden oletetaan olevan tasapainossa 2023. Sen eteen tehdään lujasti töitä. Se perustuu pitkälti työllisyysasteeseen. 

Hallitus tavoittelee työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin, joka tarkoittaisi vähintään 60 000 uutta työpaikkaa.

Koska tuleva hallitus aikoo lopettaa valtion velkaantumisen, kertaluontoisia investointeja rahoitetaan valtion omaisuuden myynneillä.   

– Valtion omaisuus laitetaan sellaisiin kohteisiin, jotka palvelevat yhteiskunnallisia tarpeita. Hyväksyn valitun talouslinjan, jossa valtion osakeomaisuutta muutetaan esimerkiksi väyläinvestoinneiksi, Tuppurainen sanoo. 

Oululaisedustaja uskoo investointien auttavan Pohjois-Suomea. Esimerkiksi kaksoisraiteen saaminen Ouluun on nyt hänen mukaansa mahdollista. 

– Varmasti vaalikauden aikana hanke käynnistetään, se on meidän tavoitteemme. 

Toisena Oululle ja pohjoiselle merkittävänä asiana Tuppurainen pitää yliopistojen rahoituksen lisäämistä. Myös panostukset lapsiperheisiin ja ammattilliseen koulutukseen ovat hänen mukaansa merkittäviä Oulun alueelle, jossa väestö on nuorta.

Kolmantena isona asiana hän nostaa esiin harvaan asutun Pohjois- ja Itä-Suomen erityisaseman aluekehitysrahoituksessa. Ne tullaan hallitusohjelman mukaan turvaamaan. 

– Se on satojen miljoonien eurojen kysymys Pohjois- ja Itä-Suomelle. Aluepoliittinen merkitys on aivan korvaamaton. 

Tuppuraista on uumoiltu vahvasti hallituksen eurooppaministerin tehtävään. 

– En kommentoi sitä millään tavalla. 

SDP:n ministerit valitsee tiistaina puoluevaltuuskunnan kokous puheenjohtaja Antti Rinteen esityksestä. Hallitukseen tulee kaikkiaan 19 ministeriä, joista SDP saa seitsemän.

Juttua päivitetty 14.38: korjattu julkisuuden talous julkiseksi taloudeksi.