OLYMPIALAISET: Italian Jacobs pinkoi satasen olym­pia­voit­ta­jak­si Eu­roo­pan en­nä­tyk­sel­lä

Mainos

Tuot­teen ja ilmeen uu­dis­ta­nut Svala on har­vi­nai­suus: Teks­tii­lia­lan yri­tyk­sen om­pe­li­mo ja tuo­tan­to on ko­ko­naan ko­ti­maas­sa

Vuonna 1955 perustettu tekstiilialan yritys on harvinaisuus, sillä sen tuotanto on kokonaan kotimaassa

Onerva ja Kimmo Aakko ovat tyytyväisiä vuonna 2018 valmistuneisiin toimitiloihin, joissa on ompelimo ja myös tehtaanmyymälä.
Onerva ja Kimmo Aakko ovat tyytyväisiä vuonna 2018 valmistuneisiin toimitiloihin, joissa on ompelimo ja myös tehtaanmyymälä.
Kuva: Ester van Dam

Finnsvala Oy on niitä harvoja tekstiilialan yrityksiä, joita on vielä jäljellä Pohjois-Suomessa. Svalan ompelimo ja tuotanto ovat kokonaan Kärsämäellä, jossa yritys on sijainnut perustamisestaan saakka.

Yrityskaupan myötä yrittäjäksi ryhtyi vuonna 2015 Onerva Aakko. Vuonna 2020 hänen rinnalleen aktiiviseksi toimijaksi on noussut aviomies Kimmo Aakko, joka vastaa yrityksen markkinoinnista.

Perinteikkään vaatetusalan yrityksen juuret ulottuvat vuoteen 1955, jolloin Paavo ja Elli Svala perustivat Kärsämäen Trikoon. Yritys on alusta asti tehnyt alus- ja välipukeutumiseen liittyviä tuotteita.

Svala on säilynyt perheyrityksenä, jonka perusperiaate on, että vaatteiden valmistus pysyy Kärsämäellä. Työ ja toiminta halutaan pitää kotipaikkakunnalla. Yrittäjät kiittelevät paikkakunnan yrittäjämyönteistä ilmapiiriä, joka tulee todeksi toimenpiteinä.

”Me teemme mukavia, käytännöllisiä vaatteita. Ihminen voi unohtaa, mitä hänellä on päällään, kun tuotteet ovat toimivia”, Onerva Aakko kiteyttää yrityksen toimintaperiaatetta.

Niihin aikoihin kun Aakon perhe palasi Onervan kotipaikkakunnalle, Kyösti ja Raija Svala olivat hakeneet yritykselle jatkajaa jo parin vuoden ajan.

”En edes tiennyt, että yritys on myytävänä. Naapuri sanoi, että kun sinulla on vaatepuolen koulutus, niin ostapa, Onerva, siitä tehdas. Yön yli mietin. Olisi ollut synti ja häpeä, että tämä olisi lakannut.”

Monivaiheompelijoiden Suvi Hankilanojan ja Elina Saaren käsissä syntyvät laadukkaat, kotimaiset alus- ja välivaatteet.
Monivaiheompelijoiden Suvi Hankilanojan ja Elina Saaren käsissä syntyvät laadukkaat, kotimaiset alus- ja välivaatteet.
Kuva: Eter van Dam

Tuotteita mukavuus edellä

Parin vuoden opettelun jälkeen yritykseen tartuttiin uudella otteella. Tuotteita ja brändiä ryhdyttiin kehittämään ajanmukaisiksi.

”Aika oli muuttunut. Ympäristöasiat, kierrätettävyys, vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat tekstiilialalla keskeisiä asioita. Kaikkiin niihin olemme peilanneet omia tuotantotapojamme ja materiaalejamme”, Onerva Aakko kertoo.

Tuotteet miellettiin edellisen yrittäjän jäljiltä pääsääntöisesti kylmä- ja talvipukeutumiseksi. Nyt tuotevalikoima on laajentunut ympärivuotiseen suuntaan ja kesäkäyttöön sopiviin tuotteisiin.

”Meidän osaamisemme on neuloksista valmistetuissa alus- ja välivaatteissa.”

Svala-tuotteiden ideaan kuuluvat viimeisen päälle mietityt materiaalit ja rakenteet.

”Materiaalitietämys on tärkeää. Meillä on loistavat yhteistyökumppanit, joiden kanssa kehitämme uusia materiaaleja. Orneule toimittaa neulokset ja nivalalainen Värisävy Oy viimeistelee ne.”

"Naapuri sanoi, että kun sinulla on vaatepuolen koulutus, niin ostapa, Onerva, siitä tehdas.”
Onerva Aakko
toimitusjohtaja

Tuotantoketju oltava tiedossa

Svalan uudet tuotantotilat sijaitsevat näyttävällä paikalla nelostien tuntumassa. Outlet-kyltti saa monet ohikulkijat poikkeamaan tehtaanmyymälään.

Yrityskaupan aikoihin Svalassa oli kaksi ompelijaa. Ensimmäiseksi palkattiin leikkaaja-kaavoittaja. Nyt henkilökuntaa on kymmenkunta. Ammattitaitoista porukkaa on saatu työkokeilujen kautta.

”Ammattitaitoisen henkilöstön saamisessa on ongelmia tiettyjen ammattiryhmien osalta. Suunnittelijoita on, mutta ompelijoita ja mekaanikkoja ei niinkään.”

Ulkoilmavaatetuksesta on koronan myötä tullut trendi, johon suuntaan monet isot valmistajat kääntävät tuotantoaan. Svala on määritellyt omaksi missiokseen saada aikaan mukavuutta.

Onerva Aakko toteaa, että ammattitaitoisia työntekijöitä on saatu muun muassa työkokeilujen kautta. Takana ovat kärsämäkiset monivaiheompelijat Suvi Hankilanoja ja Elina Saari.
Onerva Aakko toteaa, että ammattitaitoisia työntekijöitä on saatu muun muassa työkokeilujen kautta. Takana ovat kärsämäkiset monivaiheompelijat Suvi Hankilanoja ja Elina Saari.
Kuva: Ester van Dam

”Tuotteiden käyttömukavuus ja kestävyys”, Kimmo Aakko summaa vahvuuksia.

Asiakkaat ovat hyvin ympäristötietoisia. Tekstiilituotannossa on oleellisen tärkeää, että tuotantoketjut ovat selvillä.

”Tekstiilialalla prosessit ovat suurennuslasin alla. Tuotanto-olot ja ympäristöasiat ovat yhä tärkeämpi tuotteen valintakriteeri. Villan alkuperä pystytään jäljittämään melkein lampaan tarkkuudella. Onneksi meillä vastuullisuus on ollut aina kohdillaan”, Kimmo Aakko toteaa.

Onerva Aakko kertoo, että esimerkiksi jätettä tulee hyvin vähän. Tilkuista pystytään tekemään pienempiä tuotteita ja kaikki mahdollinen kierrätetään.

Finnsvala Oy
  • Perustettu vuonna 1955 Kärsämäellä.
  • Toimitusjohtaja Onerva Aakko.
  • Työntekijöitä on kymmenen.
  • Tekee alusvaatteita ja välivaatetusta ulkoilijoille, metsästäjille ja kalastajille, moottoripyöräilyyn ja pyöräilyyn. 
  • Myös eritystarpeisiin kuten työturvallisia, palamattomia asusteita sekä työvaatetusta kylmälinjastojen työntekijöille.
  • Liikevaihto on tuplaantunut vuoteen 2015 verrattuna. Tavoitteena on maltillinen kasvu ja tänä vuonna 1,5 miljoonan liikevaihto. 
  • Vientiä on Saksaan, Ranskaan, Etelä-Koreaan ja Englantiin.