Kolumni: Sanna Marinin katse Ir­pi­nis­sä kertoi kaiken

Koti: Monille ou­lu­lai­sil­le tutun Markus H. Kor­ho­sen kult­tuu­ri­ko­ti rönsyää tu­han­sia esi­nei­tä

Tuore kä­vi­jä­tut­ki­mus: Syöt­teen kan­sal­lis­puis­ton kä­vi­jä­mää­rä on lähes kol­min­ker­tais­tu­nut vii­des­sä vuo­des­sa – puisto toi alueel­le viime vuonna 6,8 mil­joo­naa euroa

Syötteen kansallispuiston suosio on kasvanut.
Syötteen kansallispuiston suosio on kasvanut.
Kuva: Risto Pikkupeura

Syötteen kansallispuiston kävijämäärä on lähes kolminkertaistunut viidessä vuodessa. Samalla sen vaikutus alueen talouteen on tuplaantunut.

Metsähallituksen mukaan kansallispuistossa käytiin viime vuonna lähes 115 000 kertaa, mikä on uusi kävijäennätys. Vertailun vuoksi vuonna 2015 puiston kävijämäärä oli noin 44 000.

Viime vuonna suurin osa kävijöistä oli kotimaan matkailijoita. Heistä 43 prosenttia oli Syötteen kansallispuistossa ensimmäistä kertaa.

Viime vuonna kansallispuiston aluetaloudellinen vaikutus oli 6,8 miljoonaa euroa. Metsähallituksen mukaan myös kansallispuiston henkilötyövuosivaikutus on kasvanut, sillä edellisen kävijätutkimuksen aikaan se oli 32 ja viime vuonna yhteensä 53.

Tuoreessa kävijätutkimuksessa kävi myös ilmi, että retkeilijät viettävät alueella yhä pidempiä aikoja. Keskimääräinen viipymä on tällä hetkellä 3,6 vuorokautta.

Kävijätutkimuksen perusteella Syötteen retkeilijät ovat tyytyväisiä kansallispuistoon. Retkeilijät hakevat kokemuksia maisemista, luonnosta ja he haluavat rentoutua. Luonnon katselun ja päiväretkeilyn lisäksi myös maastopyöräily, luonnossa yöpyminen ja lumikenkäily kiinnostavat entistä enemmän.

Kävijätutkimukseen vastattiin vuoden 2020 aikana 538 kertaa.