"Tuo­mio­päi­vä on hyvin lä­hel­lä"

Valtiovarainministeriön korkein virkamies, valtiosihteeri Raimo Sailas, 66, saa itsenäisyyspäivänä Vapaudenristin ritarikunnan korkeimman tunnustuksen, ensimmäisen luokan vapaudenristin rintatähtineen.

Valtiosihteeri Raimo Sailas
Valtiosihteeri Raimo Sailas

Valtiovarainministeriön korkein virkamies, valtiosihteeri Raimo Sailas, 66, saa itsenäisyyspäivänä Vapaudenristin ritarikunnan korkeimman tunnustuksen, ensimmäisen luokan vapaudenristin rintatähtineen.

Sailas on palvellut valtiovarainministeriötä jo hieman yli 40 vuotta. Hän on nähnyt kymmenien valtiovarainministerin tulevan ja menevän.

Eurokriisistä Sailas puhuu Ilmestyskirjan sanoin, tuomiopäivää ei voi enää lykätä.

"Tuomiopäivä on hyvin lähellä, se on kahdeksan päivän päästä siitä, kun tämä juttu ilmestyy. Euromaat ovat kuilun partaalla ja pian niiden on pakko tehdä päätöksiä", painottaa Sailas.

Hän viittaa EU:n talouskomissaari Olli Rehnin tuoreeseen kannanottoon, jonka mukaan euroalue elää nyt olemassaolonsa kohtalokkaita päiviä valmistautuessaan EU:n huippukokoukseen 10. joulukuuta.

"Elämme nyt sotien jälkeen pahinta kriisiä. Eurojärjestelmän voivat pelastaa vain euromaat itse. Painajainen alkoi Kreikasta keväällä 2010. Sitten on käyty läpi Irlannin ja Portugalin kriisit. Kokouksia on riittänyt, mutta mitään todellisia, merkittäviä päätöksiä ei ole syntynyt."

Sailas huomauttaa, että eurojärjestelmän pelastustaistelussa on melkein kaikki vaihtoehdot käyty läpi.

"Suomi on luopunut omistakin periaatteistaan. Eduskunnalla on ehdoton budjettivalta, mutta nyt keskustellaan kevyesti, että budjettivaltaa voitaisiin siirtää Brysseliin ja euromaille tulisi jopa yhteinen valtiovarainministeri. Asia ei ole sillä selvä, että EU:n päämajassa päättäjät laittavat nimensä paperiin ja sitten sopimus viedään 17 euromaan lainsäädäntöön. Suomen perustuslaki kolisee, seiniä raavitaan. "

Sailaksen mukaan Euroopan keskuspankki on pilannut uskottavuuttaan ostamalla kriisimaiden joukkovelkakirjoja. Hän ei ota kantaa siihen, mitä EKP:n tässä tilanteessa pitäisi tehdä.

Kymmenistä valtiovarainministereistä Sailaksen mieleen on jäänyt erityisesti Paul Paavela (sd.).

"Määrätietoinen Paavela ajoi kaksi merkittävää asiaa läpi. Hän sai käänteen aikaan Suomen taloudessa eli vuodesta 1977 lähtien Suomessa alettiin harjoittaa talouspolitiikkaa. Sitä ennen oli laskettu vain rahat ja katsottu mihin ne riittävät. Paavelan kaudella demarit kääntyivät markkinatalouden kannalle ja toivat perässään myös Skdl:n, nykyisen Vasemmistoliiton edeltäjän."

Tuoreesta kunniamerkistä Sailas toteaa, että vaimolla on nyt iso työ, miten kaikki kunniamerkit saadaan mahtumaan frakin rintamukseen Linnan juhliin.