Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tuo­mi­oja tyr­mis­tyi oi­keus­mi­nis­te­ri Lind­strö­min kaa­vai­luis­ta – ”Kam­mot­ta­va ajatus”

Sdp:n konkaripoliitikko Erkki Tuomioja on tyrmistynyt oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin puheista, että Suomikin voisi harkinta Tanskan mallia, jossa turvapaikanhakijoiden omaisuutta voitaisiin takavarikoida.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja eduskunnassa.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja eduskunnassa.
Kuva: Mauri Ratilainen

Sdp:n konkaripoliitikko ja Suomen entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja on tyrmistynyt oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin puheista, että Suomikin voisi harkinta Tanskan mallia, jossa turvapaikanhakijoiden omaisuutta voitaisiin takavarikoida.

– Kammottava ajatus, Tuomioja torjuu.

Helsingin Sanomien mukaan Lindströmin mielestä ”korulakia” olisi syytä harkita, jos muut toimet eivät auta. Lindström myös sanoo, että perussuomalaiset on myös esittänyt tällaisia ajatuksia hallituksen turvapaikkapoliittiseen ohjelmaan, mutta ainakaan toistaiseksi ne eivät sinne ole päätyneet.

Tanskan parlamentti hyväksyi tiistaina lain, jonka mukaan poliisi voi takavarikoida turvapaikanhakijoilta yli 1340 euron ylittävät käteisvarat ja arvoesineet. Raha käytetään turvapaikanhakijoiden kustannuksiin.

– Kehitys Tanskassa on ollut synkkää jo pidemmän aikaa, hän toteaa.

Tuomioja on harmissaan siitä, että Tanskassa myös sosiaalidemokraatit tukivat lakia. Hän sanoo, että se näkyy nyt rajuna poliittisen kannatuksen muutoksena. Tanskassa sosiaalidemokraattien kannatuksesta on sulanut viikossa seitsemän prosenttiyksikköä.

Tuomioja: Vihapuheesta ja rasismista tehty salonkikelpoista

Tuomioja on huolissaan mielipideilmaston muuttumisesta Suomessakin.

Hän sanoo, että vihapuhe ja rasismi on päästetty valloilleen ja siitä on tehty salonkikelpoista. Suurin syyllinen tilanteeseen on hänestä perussuomalaisten johto.

Tuomioja toteaa, että perussuomalaisten johtaja, ulkoministeri Timo Soini ei itse ole sortunut vihapuheisiin. Soini ei myöskään lämpene Tanskan mallille.

Tuomioja kuitenkin arvostelee, ettei Soini ole tehnyt mitään kitkeäkseen vihapuheita puolueestaan. Hänestä myös kaksi muuta hallituspuoluetta, pääministeripuolue keskusta ja kokoomus ovat varsin vaitonaisina seuranneet tilannetta sivusta.

Tuomiojasta hallituksessa vallitsee kauhun tasapaino.

– Perussuomalaiset saavat käyttäytyä miten haluavat niin kauan kuin he tukevat hallituksen talouspolitiikkaa, hän sivaltaa.

Tuomiojan mukaan perussuomalaiset eivät ole kaapanneet hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa, mutta sen agendaa he pääsevät määrittämään voimakkaasti. Hän sanoo tietävänsä, että muissa hallituspuolueissa on jäseniä, jotka eivät perussuomalaisten kantoja hyväksy.

Sisäministeri Orpolle tunnustusta

Sisäministeri Petteri Orpolle (kok.) Tuomioja antaa tunnustusta. Hänestä Orpo on hoitanut turvapaikkatilannetta parhaalla mahdollisella tavalla.

Sen sijaan kokoomuksen tuoreelle esitykselle laittaa turvapaikanhakijat palkattomiin työkokeiluihin häneltä ei riitä ymmärrystä.

– Kyllä maassa maan tavalla koskee myös työlainsäädäntöä.

Tuomiojankin mielestä turvapaikanhakijoiden pakkotoimeettomuus vastaanottokeskuksissa on ”järjetöntä ja vaarallista”. Hänestä hallituspuolueen ei kuitenkaan kannattaisi horjuttaa muutenkin herkkää työmarkkinatilannetta avauksilla palkattomista töistä.

Tuomioja on myös huolissaan EU:n tilanteesta ja Suomen asemoitumisesta EU:ssa.
Hänestä EU-komissio on lähtenyt tuskallisen hitaasti liikkeelle turvapaikka-asioissa. Komission esittämiä toimia esimerkiksi EU:n ulkorajojen valvonnan tehostamisesta ja turvapaikkahakemusten käsittelyn yhdenmukaistamisesta hän pitää oikeina.

Seuraavat viikot EU:ssa ratkaisevia

Tuomioja arvioi, että seuraavat viikot ja kuukaudet ovat EU:ssa ratkaisevia.

Vapaan liikkuvuuden Schengen-alue pitäisi saada pelastettua tilanteessa, jossa moni Itä-Euroopan maa kieltäytyy kantamaan vastuutaan turvapaikanhakijoiden suojelusta. EU:ta hapertaa myös mahdollisuus, että Britannia eroaa unionista. Tuomiojan mukaan jotkut Euroopan maat ovat myös luisuneet jo vaarallisen pitkälle demokratiaa, oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksien kunnioittamista vaarantavaan suuntaan.

Hän muistuttaa, että Suomi oli yksi niistä maista, joka aktiivisesti ajoi komission nyt Puolan suhteen käyttöön ottamaa oikeusvaltiomekanismia. Myös Kroatia ja Slovakia voivat joutua samanlaiseen tarkasteluun.

Puolan uusi hallitus on sekaantunut oikeuslaitoksen ja tiedotusvälineiden toimintaan.
Tuomiojan mielestä Soinin kanta, ettei komission pidä puuttua Puolan sisäisiin asioihin, suistaa myös Suomea ongelmamaiden joukkoon. Tuomiojasta on tärkeää, että Suomi antaa komission menettelylle täyden tukensa.

– Todella isoja asioita on vaakalaudalla, mutta aivan ensimmäinen kysymys on, miten Eurooppaan saapuvista ihmisistä huolehditaan.

Hän huomauttaa, että vaikka kaikki tulijat eivät ole turvapaikan tarpeessa, erittäin iso joukko on sotaa pakenevia ja hädänalaisia. Tuomioja myös muistuttaa, ettei valtaosa niistäkään tulijoista, jotka todetaan turvapaikkaan oikeudettomiksi, ole syyllistynyt mihinkään rikolliseen.