Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Tu­li­vuo­ren­pur­kaus saa­vut­ti ran­nik­ko­kau­pun­gin Is­lan­nis­sa, taloja syttyi tuleen

Grindavik oli ehditty evakuoida purkauksen alkamiseen mennessä.

Grindavikin kaupunki sunnuntaina.
Grindavikin kaupunki sunnuntaina.
Kuva: Halldor Kolbeins / AFP / Lehtikuva

Islannissa tulivuorenpurkaus sytytti ainakin kaksi pienen Grindavikin rannikkokaupungin taloa tuleen lauantaina, selvisi maan valtiollisen television välittämästä valvontakameramateriaalista. Kaupunki on evakuoitu, eikä siellä ole asukkaita paikalla.

Tulivuorenpurkaus Grindavikin pohjoispuolella alkoi lauantaina aamulla. Purkausta edelsi tiivis sarja pieniä maanjäristyksiä, jotka alkoivat aamuyöllä.

– Tällaisessa pienessä kylässä olemme kuin perhe, tunnemme kaikki toisemme kuin he olisivat perheenjäseniä. Tämä on traaginen näky, sanoi kaupungissa asuva Sveinn Ari Gudjonsson, 55, uutistoimisto AFP:lle.

– Tämä tuntuu epätodelliselta: on kuin katselisi elokuvaa, jatkoi kalajalostusteollisuudessa työskentelevä Gudjonsson.

Purkaus alkoi ennen aamukahdeksaa paikallista aikaa. Kyseessä on sama alue, jolla tulivuori purkautui myös joulukuussa. Sunnuntain purkaus oli järjestyksessään jo viides alle kolmen vuoden aikana.

-
Kuva: Halldor Kolbeins / AFP / Lehtikuva

Islannin presidentin Gudni Johannessonin oli määrä pitää puhe vielä sunnuntai-illan aikana.

Valtaosa Grindavikin noin 4 000 asukkaasta oli lähtenyt kaupungista varotoimena jo ennen marraskuun puoliväliä. Jatkuvat pienet maanjäristykset, joita tapahtui jopa satoja päivässä, saivat tuolloin aikaan halkeamia teihin ja rakennuksiin.

Joulukuun 18. päivänä tapahtuneen tulivuorenpurkauksen jälkeen asukkaat saivat palata ensin lyhyiksi ajoiksi kerrallaan, kunnes jouluaatonaattona annettiin lupa palata pysyvämmin. Kaupunkiin palasi kuitenkin vain joitakin kymmeniä asukkaita.

Purkaus voi nyt kestää pitempään

Purkausta edelsi tiivis sarja pieniä maanjäristyksiä, jotka alkoivat aamuyöllä kolmen paikkeilla.

Viranomaiset sanoivat tuoreeltaan toivovansa, että tulivuorenpurkaus jää tälläkin kertaa lyhyeksi, kuten tapahtui joulukuussa. Vaikka purkaus tuolloin alkoi voimakkaana, se alkoi laantua jo tuntien kuluttua.

Islannin yleisradiolle puhuneen asiantuntijan, vulkanologi Thorvaldur Thordarsonin mukaan tämänkertainen purkaus on pienempi, mutta saattaa kestää kauemmin.

Alueella sijaitsee myös Svartsengin geoterminen voimalaitos, joka tuottaa sähköä ja vettä noin 30 000:lle Reykjanesin niemimaan asukkaalle. Voimalaa suojaamaan on rakennettu muuria marraskuusta saakka.

-
Kuva: Halldor Kolbeins / AFP / Lehtikuva

Joulukuun purkaus oli STT:lle puhuneen asiantuntijan mukaan niin sanottu rakopurkaus, jossa maahan avautuu rakomainen purkausaukko. Aukosta tuli maan pinnalle suhteellisen rauhallisesti laavaa eli sulaa kiveä, joka muodosti laajoja laavakenttiä.

Reykjanesin niemimaalla ei ollut tapahtunut tulivuorenpurkausta kahdeksaan vuosisataan ennen maaliskuuta 2021.

Islannissa on eniten aktiivisia tulivuoria Euroopassa, yhteensä 33.