Oulun joukkoliikenne: Oulun bussit ovat ajoit­tain tupaten täynnä ja mat­ko­jen mää­räs­sä taotaan en­nä­tys­lu­ke­mia

Mielipidekirjoitus: Su­ku­puo­li­ko­ke­mus on jo­kai­sen oma asia

Luitko jo tämän: Miksi somessa ihail­laan julk­kik­sia lähes vailla rihman kier­tä­mää, mutta ta­val­li­sen suo­ma­lai­sen luo­mu­ta­ka­lis­ton nä­ke­mi­nen on kau­his­tus?

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tu­le­viin sote-aluei­siin on pe­rus­tet­ta­va van­hus­val­tuu­te­tun tehtävä

Vanhusasiavaltuutettujen tulee tuntea ikääntyneiden arki, ja heidän tehtävänään on ikääntyneen väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä palveluiden saatavuuden seuranta, sen laadun valvonta sekä niistä raportointi.

Korona on tullut joksikin aikaa myös meidän maahamme. Se on vaikuttanut moniin eri tavoilla ja elämää on rajoitettu usealla tavalla. Erityisesti rajoitukset ovat koskeneet yli 70-vuotiaita ja heidän osaltaan vaikutukset korona-ajalta ovat julkisuudessa olleiden tietojen mukaan välillä olleet varsin huonolla tolalla.

Kantar TNS Oy teki vuonna 2019 kyselytutkimuksen, jossa haastateltiin 55–85-vuotiaita kansalaisiamme. Selkeä enemmistö eli 64 prosenttia arvioi, että ikääntyneitä kohdellaan nykyisin toisen luokan kansalaisina. Vielä useampi eli 74 prosenttia uskoi, että yhteiskunnassamme on paljon ikään perustuvaa syrjintää.

Jokseenkin 70 prosenttia oli sitä mieltä, että ikääntyneitä tai heidän omaisiaan ei kuunnella hoivapalveluiden asiakkaana.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.