Tuleva pre­si­dent­ti Joe Biden kutsui kong­res­sin mel­la­kas­ta vas­tuul­li­sia hen­ki­löi­tä ko­ti­mai­sik­si ter­ro­ris­teik­si – "Yksi maamme his­to­rian syn­kim­mis­tä het­kis­tä"

Joe Bidenin mukaan kyseessä oli kaaos ja kapina.
Joe Bidenin mukaan kyseessä oli kaaos ja kapina.
Kuva: OFFICE OF THE PRESIDENT ELECT /

Washingtonin keskiviikkoisten levottomuuksien jälkipuinti on jatkunut torstaina. Tuleva presidentti Joe Biden kutsuu mellakkasta vastuullisia henkilöitä "kotimaisiksi terroristeiksi".

– Yksi maamme historian synkimmistä hetkistä, Biden totesi.

Hän painotti, että kyseessä ei ollut mielenosoitus, ei protesti, vaan kaaos ja kapina.

Biden otti esiin Trumpin hyökkäyksiä demokratiainstituutioita, kuten vapaata lehdistöä ja riippumattomia oikeusistuimia vastaan. Bidenin mukaan keskiviikon tapahtumat olivat odotettavissa.

– Hän on kuunnellut mieluummin Vladimir Putinia kuin niitä, jotka ovat vannoneet uskollisuutta maallemme.

– Hän on toistuvasti kutsunut vapaata lehdistöä kansan viholliseksi. Samanlaista kieltä ovat pitkään käyttäneet itsevaltiaat ja diktaattorit kaikkialla maailmassa pysyäkseen vallassa.

Hän myös vertasi Trumpin mellakoivien kannattajien kohtelua poliisiväkivaltaan, jota on nähty mustien oikeuksia ajavissa protesteissa. Kongressimellakat herättivät laajaa ihmetystä virkavallan niukasta läsnäolosta Capitolin alueella siitä huolimatta, että mellakoinnin uhka oli etukäteen tiedossa.

– Kukaan ei voi sanoa minulle, että jos kyseessä olisi ollut mustien oikeuksia ajava ryhmä, heitä ei olisi kohdeltu hyvin, hyvin eri tavalla kuin roistojen laumaa, joka rynnäköi kongressitaloon.

Yhdysvalloissa on esitetty usealta taholta näkemyksiä, että presidentti Donald Trump olisi pantava viralta, vaikka hänen virkakauttaa on jäljellä enää pari viikkoa.

Torstaina näihin näkemyksiin yhtyi edustajainhuoneen demokraattinen puhemies Nancy Pelosi. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

– Varapresidentin on välittömästi pantava toimeen perustuslain 25. lisäys, Pelosi sanoi.

Tämä tarkoittaisi varapresidentin ja hallituksen käynnistämiä toimia presidentin syrjäyttämiseksi. Pelosin mukaan kongressin on valmistauduttava virkorikosprosessiin presidenttiä vastaan, jos varapresidentti ja hallitus eivät toimi.

Presidentti Trumpin kannattajat olivat kokoontuneet keskiviikkona laajoin joukoin Washingtoniin, Yhdysvaltojen pääkaupunkiin.

Trump piti tukijoilleen puheen, jossa hän useaan otteeseen painotti, että vaalitulos on väärä. Todisteita vaalien väärentämisestä ei ole.

Puheen jälkeen suuri joukko ihmisiä tunkeutui kongressitalolle ja osa heistä pääsi  sisään rakennukseen kesken istunnon, jossa oli määrä vahvistaa Bidenin vaalivoitto.

Istunto jouduttiin keskeyttämään. Tapahtumien yhteydessä kuoli neljä henkilöä.

Myöhemmin istuntoa päästiin jatkamaan, ja varapresidentti Mike Pence julisti Bidenin voittajaksi.

Lisätty kello 22.33 Bidenin kommentteja. Lisätty kello 23.18 Pelosin twiitti.