Tuleeko Trumpin USA:sta ag­gres­sii­vi­nen verk­ko­va­koi­li­ja? F-Se­cu­ren Kont­ti­nen arvioi ti­lan­teen

Presidenttinä Donald Trump voi vaikuttaa pahimmassa tapauksessa siihen, että maan tiedusteluviranomaiset alkavat ajaa nykyistä aggressiivisemmin Yhdysvaltojen kansallista etua verkkovakoilun keinoin, arvioi F-Securen toimitusjohtaja Samu Konttinen.

Donald Trump.
Donald Trump.
Kuva: Dennis Van Tine

Yhdysvaltain presidenttinä Donald Trump voi vaikuttaa pahimmassa tapauksessa siihen, että maan tiedusteluviranomaiset alkavat ajaa nykyistä aggressiivisemmin Yhdysvaltojen kansallista etua verkkovakoilun keinoin.

Näin arvioi suomalaisen tietoturvayhtiö F-Securen toimitusjohtaja Samu Konttinen.

Käytännössä pahin skenaario tarkoittaisi sitä, että viranomaiset alkaisivat ajaa yhdysvaltalaisten yritysten etuja harjoittamalla verkkovakoilua tietoverkoissa. Huoli maailmanlaajuisesti heikkenevästä tietoturvasta johtuu Konttisen mukaan Trumpin protektionistisista puheista.

– Herra [Edward] Snowdenin paljastusten myötä on opittu paljon lisää, minkälaista tiedustelua Yhdysvaltain viranomaiset tekevät tietoverkoissa. Vaikuttaako Trumpin melko protektionistinen ajattelu verkkovakoiluun ja tiedustelutoimintaan jollain tavalla?

– Tätä on hirveän vaikea sanoa, kun Trump ei tule politiikasta. Minkälainen approach hänellä sitten tällaiseen politiikkaan on? Tämä ei ole ollut niin asiakeskeinen vaali, Konttinen sanoo.

Minkä alan yritysten etua Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset sitten voisivat alkaa ajaa? Konttisen mukaan ne voisivat olla esimerkiksi korkean teknologian yrityksiä.

– Kyberhyökkäyksiä tehdään esimerkiksi silloin, kun on tarkoitus saada tietoa. Sen ei tarvitse aina olla poliittisella agendalla olevaa tietoa, vaan tiedonsaanti saattaa olla myös yritysvakoilua, Konttinen sanoo.

Tällä hetkellä Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä ovat Konttisen mukaan kolme suurinta valtiota, jotka aktiivisimmin harjoittavat verkkovakoilua. Se voi kohdistua sekä yksityisiin henkilöihin että yrityksiin.

– Niillä on aika paljon kyvykkyyttä ja resursseja tehdä sitä, Konttinen sanoo.

Henkilökohtaisesti Konttinen ei usko pahimman skenaarion toteutumiseen.

– Herra Trump on niin arvaamaton kortti. Maailmalla seurataan suurella mielenkiinnolla, muuttuuko verkkotiedusteluaktiviteetti tämän seurauksena.