Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Jääkiekko: Kärpät ru­tii­ni­voi­tol­la kiinni ko­ti­etuun – Seu­raa­vak­si edessä tup­la­pe­lit HIFK:ta vastaan

Hyvinvointialueet: Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Tui­ras­sa tehty mies hei­lut­taa häntää kuin susi ja etsii tyk­ky­puut Super Bowl -mai­nok­seen

Oululainen Tapani Launonen on filmibisnesten monitoimimies. Erityisosaamiseen kuuluvat muun muassa toivotunlaisten kuvauspaikkojen etsiminen ja eläinnäyttelijöiden kouluttaminen. Launonen kertoo Radio Kalevan podcastissa työuransa tarinoita jauhomadoista jäätyneen meren maisemiin.

Oulu
Tapani Launonen ja parta.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Tapani Launonen, "Tuirassa tehty mies", on ollut työelämässä monessa mukana: graafinen kuvaaja, ammattitanssija, medianomi - lopulta tie johti leffatalkkariksi.

"Vanhan ajan talonmies tunsi taloyhtiön kauttaaltaan, tunsi ihmiset ja tiesi tarpeet. Järjestäjän tehtävissä, leffatalkkarina, tehdään hommia, että elokuvan tuotanto toimii."

Monipuolisella osaajalla on myös erityisiä osaamisalueita. Kuvauspaikkojen etsijänä Launonen metsästää jatkuvasti sopivia ja toivotunlaisia kohteita eri av-tuotannoille.

"Jäätynyt Perämeri ja jäätie ovat olleet todella käytetyt kohteet. Erityisesti kansainvälisiä tuotantoja kiinnostaa eniten talvi ja tykkypuut ovat olleet viime vuosina ykkösjuttu. Mutta ei ole ymmärrystä, että talvi muuttuu päivittäin. Syötteellä piti tehdä kerran General Motorsin Super Bowl -mainos, mutta kun tytkyt tippuivat puusta, vietin tapsantanssit autossa etsien uutta tykkymaisemaa. Leviltä löytyi lopulta."

Eksootisin toive tuli Koreasta. Rakkaustarinaa haluttiin kuvata paikassa, joka kertoisi ihmisten välisestä etäisyydestä.

"Suollehan minä menin. Ajoin Hirvisuolle heti tilauksen tultua."

Kuvauspaikkojen metsästämisen lisäksi Tapani Launonen on erikoistunut eläinnäyttelijöiden kouluttamiseen. Hän on työskennellyt koirien, kissojen, hevosten, lampaiden ja lukuisten muiden kesyjen sekä villieläinten kanssa.

"Hyönteiset myös, etanat, heinäsirkat, jauhomadot. Lutikkaa näytteli Havukka-ahon ajattelijassa eteläafrikkalainen torakka."

Launonen kertoo Radio Kalevan haastattelussa muun muassa, millaisia mahdottomiakin kuvauspaikkatoiveita hänelle on tullut, miksi hänestä tuli eläinnäyttelijöiden kouluttaja, miten hän kouluttaa eläimet kuvausvalmiuteen ja mikä eläin on ollut haastavin koulutettava.

Toimittaja on Sini Salmirinne.