Tuiran korkein ra­ken­nus val­mis­tuu Lip­po­ran­taan – asun­to­ja aivan mes­su­alueen kylkeen

Lipporannan toinen rakennusvaihe aloitetaan mahtipontisesta maamerkistä eli 14-kerroksisesta Lipporannan Lohesta. Valmistuessaan vuonna 2022 siitä tulee myös Tuiran korkein rakennus,

Valmistuessaan Lipporannan Lohesta tulee Tuiran korkein rakennus. Niin näköalat kuin kaksion pohjakin lukeutuvat talon parhaimmistoon.
Valmistuessaan Lipporannan Lohesta tulee Tuiran korkein rakennus.
Valmistuessaan Lipporannan Lohesta tulee Tuiran korkein rakennus.
Kuva: Rakennusteho Oy

Asunto Oy Lipporannan Lohi. Health City Finland Oy (CorGroup-konserni), Rakennusteho Oy. Suunnittelu Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy. Asunto A93, 2h+kt+s, 45 neliötä. Mh. 53 200 euroa (vh. 212 900 euroa).

Viime vuonna Oulussa hyväksyttiin suistokaupunkivision nimellä kulkeva strateginen suunnitelma, jonka valovoimaisimpana kehityskohteena on varmasti Hartaanselänrannan tuleva asuntomessualue.

Tuiran läntisimpään nurkkaan nouseva Lipporanta jää hyvin niukasti strategia-alueen ulkopuolelle, vaikka rakentuukin aivan messualueen kylkeen. Kohteen vaikutuksia suistoalueen identiteettiin ei sovi kuitenkaan vähätellä – onhan kyseessä sentään kymmenen taloa käsittävä massiivinen kokonaisuus, joka on melkein kuin oma pieni kaupunginosansa.

Kruunuksi kutsuttu ydintalonelikko on valmis ja rakentamisen painopiste siirtyy nyt sen ympärille. Kotikatu365-hankkeenakin tunnetun Lipporannan toinen rakennusvaihe aloitetaan mahtipontisesta maamerkistä eli 14-kerroksisesta Lipporannan Lohesta.

Valmistuessaan vuonna 2022 siitä tulee myös Tuiran korkein rakennus, mutta näillä kerrosluvuilla ei kaupungin korkeimman titteliä kuitenkaan hätyytellä.

Talossa on 98 huoneistoa. Positiivista on, että erikokoisia asuntoja on tasaisesti jokaisessa kerroksessa, eikä ylimpiä kerroksia ole häivytetty tavallisen asunnonostajan ulottumattomiin, kuten joissakin vastaavissa hankkeissa.

Niin näköalat kuin kaksion pohjakin lukeutuvat talon parhaimmistoon.
Niin näköalat kuin kaksion pohjakin lukeutuvat talon parhaimmistoon.

Asunto numero 93 on keskimmäinen länteen avautuvan parvekkeiden täyttämän julkisivun puoleisista asunnoista. Ikkunoita on siis vain yhteen suuntaan ja tästä syystä ruokapöydän joutuu sijoittamaan pimeään nurkkaan, mutta niin näköalat kuin kaksion pohjakin lukeutuvat silti talon parhaimmistoon.

Tilavaan makuuhuoneeseen mahtuu joko vaihtoehtoisesti työpiste tai lapsen sänky, mutta liukuovi palvelisi huonetta ehkä tavanomaista ovea paremmin. Lisäksi kaappitilaa on vähänlaisesti, mutta sitä on toki eteisessä lisää jonkin verran.

Kaksi jääkaapin viereistä komeroa olisi varmasti kannattanut liittää osaksi liukuovikaapistoa. Kaapistoa olisi myös mahdollista ja järkevääkin jatkaa aina ulko-oviseinään saakka. Sähkökaappi ei nimittäin vaadi hassun näköistä koloa komerokalusteeseen, jos sen siirtää vastapäiselle seinälle.

Esteettisesti laadukkaiden korkeiden rakennusten suunnittelu on haastavaa ja esimerkkejä siitä on paikallisessa kaupunkikuvassa nähtävillä jo useita.

Tornitalon takana oleva arkkitehtitoimisto ei ole korkean rakentamisen kanssa ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, mutta ikävä kyllä arkkitehtoninen onnistumisen elämys jää jälleen kokematta.

Talon ulkonäköä voisi kuvailla monotoniseksi valkoiseksi toteemiksi, joka näyttäisi paljon paremmalta ilman parvekkeilla kyllästettyä julkisivuaan.

Kaikessa tylyydessään rakennus istuu tietysti Tuiran betonikolhoosien täyttämään maisemaan hyvin, mutta Lipporannan aiempiin rakennuksiin peilaten odotukset olivat kyllä huomattavasti korkeammalla.

Saman suunnittelijan käsialaa olevaan Tampereen Torni-hotelliin nähdenkin tämä on kuin varjo vain – lennokkaita ideoita selvästi olisi, mutta miksi ne jäävät Oulussa käyttämättä?