Tuiran hen­ges­sä: Uusia asun­to­tor­ne­ja Etu-Lyöt­tyyn

Modernille kerrostaloalueelle Etu-Lyöttyyn on junaradan varrelle nousemassa rivi korkeita kerrostaloja.

Oulun Resiinan kerrostalot erottuvat muita korkeampina ympäristöstään.  Jokaisen talon julkisivuun on valittu eri väri.
Oulun Resiinan kerrostalot erottuvat muita korkeampina ympäristöstään. Jokaisen talon julkisivuun on valittu eri väri.
Oulun Resiinan kerrostalot erottuvat muita korkeampina ympäristöstään. Jokaisen talon julkisivuun on valittu eri väri.

As Oy Oulun Resiina A55
2h+k+s 56,5m2

12 kerroksella ei vielä Oulun korkeimmiksi asuinrakennuksiksi yllä, mutta tasoihin pääsee Kaakkurin Siriuksen kanssa.

Keskimääräistä Oulun keskustan rakennusta huomattavasti korkeampana nämä talot erottuvat selkeästi ympäristöstään. Sisäänvedoilla ja julkisivuvaihteluilla rakennuksia on pyritty sulauttamaan matalampaan ympäristöönsä. Asuntotornit sijaitsevat kaksikerroksisen toimisto- ja liikerakennusosan päällä, joka antaa myös matalamman vaikutelman. Torneja kannattelee kadun puolella massiiviset, halkaisijaltaan noin metriset pilarit.

Jokaisella talolla on oma julkisivuvärinsä. Etu-Lyötyn rauhallisesta värimaailmasta poikkeavat rakennusten värivalinnat yhdistettynä korkeaan, jykevään muotokieleen voi tuoda mieleen Tuiraan 60–70-luvulla nousseet maamerkkirakennukset.

Neljä taloyhtiötä rakennetaan vaiheittain, Resiina on ensimmäisessä vaiheessa pystytettävä etelänpuoleinen talo. Autojen pysäköinti sijaitsee kahdessa kerroksessa maan alla. Pyöräpaikkoja asemakaava on määrännyt tälle talolle tavallista runsaammin. Citybussin reitti kulkee talon ohi.

Katutasolle ei jää piha-alueita, vaan taloyhtiön piha sijaitsee liikerakennusosan päällä toisessa kerroksessa. Vaikka asunto löytyisikin alemmista kerroksista, korkean talon näkymistä pääsee nauttimaan yhteisellä suurella kattoterassilla.

Yhteisen kattoterassin vieressä on hieman pienempi asuntoparveke. Jos pienet asunnot yleensä löytyvät alimmista kerroksista, ja niissä on vaatimattomat parvekkeet, on talon parhaimmalla paikalla oleva kahden huoneen asunto kruunattu lähes viidenkymmenen neliön parvekkeella.

Asunnon puoliavoin keittiö näyttäytyy viihtyisänä oleskelutilan suuntaan, kun jää- ja pakastinkaappi sekä tiskiallas jäävät piiloon kulman taakse. Keittiössä sijaitsevan parvekeoven vuoksi ruokapöytä on sijoitettava osittain olohuoneen puolelle.

Asuntoon tuo laatua parkettilattia ja kaapistot on osittain korvattu omalla vaatehuoneella. Makuuhuoneen ja olohuoneen välillä on seinän sisälle liukuva liukuovi.

Talosta löytyy asuntoja moneen ilmansuuntaan, mutta tämä asunto vangitsee lämpimimmät, etelän ja lännen auringonsäteet.