Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Tu­han­sia euroja kä­teis­tä rahaa, len­nok­ke­ja ja kai­ku­luo­tai­mia – Ve­nä­jäl­le on yri­tet­ty viedä Suo­mes­ta mo­nen­lais­ta kiel­let­tyä Uk­rai­na-pa­kot­tei­den tultua voimaan

Tapauksia tutkitaan säännöstelyrikoksina. Kun rikosepäilyjä oli aiemmin muutamia per vuosi, viime vuonna Tulli kirjasi niitä yli 300.

Kuva Nuijamaan rajanylityspaikalta Kaakkois-Suomesta.
Kuva Nuijamaan rajanylityspaikalta Kaakkois-Suomesta.
Kuva: JUHA METSO

Ukrainaan hyökkäämisen takia Venäjälle määrätyt kansainväliset pakotteet ovat näkyneet Suomen ja Venäjän rajalla lisääntyneinä rikosepäilyinä.

Tullin mukaan epäiltyjä säännöstelyrikoksia kirjattiin viime vuonna yli 300, kun yleensä niitä on ollut muutamia vuosittain. Säännöstelyrikos on kyseessä, kun Venäjälle yritetään viedä jotain, minkä pakotteet kieltävät. Siitä voidaan tuomita lievemmillään sakkoja tai törkeän tekomuodon ollessa kyseessä jopa neljä vuotta vankeutta.

Osa rikosepäilyistä on jo edennyt käräjäoikeuteen. Useat niistä on käsitelty Kymenlaakson käräjäoikeudessa, koska Virolahdella sijaitseva Vaalimaan rajanylityspaikka on sen toimialueella.

Esimerkiksi viime vuoden lokakuussa Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen viisikymppisen miehen, joka oli vienyt Suomesta Venäjälle noin 27 000 euroa käteistä ja kaikuluotaimia.

EU-asetuksen nojalla kaikuluotaimien vienti Venäjälle muuhun kuin henkilökohtaiseen käyttöön on kielletty, koska EU katsoo, että niillä voi edistää Venäjän sotilaallista ja teknologista tai puolustus- ja turvallisuusalan kehittämistä.

Mies sanoi vieneensä yhden kaikuluotaimen omaan käyttöönsä ja kolme muille henkilöille.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.