Trumpin valinta sai vas­tus­ta­jat ka­dul­le, pro­tes­toi­jat kan­toi­vat USA:n lippuja ylös­alai­sin

Yhdysvalloissa ihmisiä on kerääntynyt protestoimaan tulevaa presidenttiä Donald Trumpia vastaan.

Trumpin valinta ei ollut kaikkien amerikkalaisten mieleen. Protestimarsseja on ollut useissa kaupungeissa. Ihmisiä kerääntyi myös Trump Tower eteen New Yorkissa.
Trumpin valinta ei ollut kaikkien amerikkalaisten mieleen. Protestimarsseja on ollut useissa kaupungeissa.
Trumpin valinta ei ollut kaikkien amerikkalaisten mieleen. Protestimarsseja on ollut useissa kaupungeissa.
Kuva: PETER FOLEY

Yhdysvalloissa ihmisiä on kerääntynyt protestoimaan tulevaa presidenttiä Donald Trumpia vastaan. Esimerkiksi New Yorkissa Guardianin mukaan tuhannet protestoijat ovat tukkineet Fifth Avenuen Trump Tower -tornitalon edustalla. Aiemmin muun muassa ABC7 News -uutiskanavan toimittaja kertoi Twitterissä, että Trump-hotellin ympärille kerääntyneet ihmiset liimasivat hotellin seinään julisteen, jossa on piirros Trumpista ja sana viha.

NBC New Yorkin mukaan protesti alkoi Manhattanilla sijaitsevalla Union Squarella, jonne oli alkuun kerääntynyt yli 400 ihmistä. Myös toinen protestoijien ryhmä kerääntyi Manhattanilla samaan aikaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan useita satoja ihmisiä kokoontui myös Valkoisen talon edustalle. Protestoijat kritisoivat iskulauseissa Trumpia muun muassa seksismistä ja rasismista. Protestoijat kantoivat kylttejä, joissa luki muun muassa "Meillä on ääni" ja "Koulutus kaikille".

Ihmisiä kerääntyi myös Trump Tower eteen New Yorkissa.
Ihmisiä kerääntyi myös Trump Tower eteen New Yorkissa.
Kuva: PETER FOLEY

Yksi protestin järjestäjistä, MoveOn.org -kansalaisjärjestöön kuuluva Ben Wikler, kertoi AFP:lle, että protestoijia tulee sadoista eri yhteisöistä ympäri maata.

- Ihmiset ovat peloissaan, Wikler sanoi AFP:lle.

- Olemme täällä, koska emme ole yksin näinä synkkinä hetkinä.

Seattlessa viittä ammuttiin, poliisin mukaan ei yhteyttä protesteihin

Guardianin mukaan ihmisiä on kerääntynyt protestoimaan myös Chicagossa, Oaklandissa, Philadelphiassa ja Seattlessa.

Seattlen poliisi kertoi Twitterissä, että viittä ihmistä ammuttiin keskiviikkona Westlakessa. Seattlen protestit alkoivat Westlakesta. Myöhemmin poliisi kuitenkin kertoi Twitterissä, ettei se epäile ampumisien liittyvän mielenosoituksiin. Tutkinta on vielä kesken. Tiettävästi kaksi ihmistä haavoittui hengenvaarallisesti ampumisessa.

Kaliforniassa opiskelijat ovat taas järjestäneet mielenilmauksia kampuksilla, AFP kertoo. Lisäksi Los Angelesissa sadat teini-ikäiset ja nuoret aikuiset osoittivat mieltään kaupungintalolla huutaen iskulausetta "Ei minun presidenttini". Oregonissa puolestaan protestoijat tukkivat liikennettä kokoontuessa mielenosoitukseen. AFP:n tietojen mukaan paikalla oli ainakin 300 ihmistä ja tiettävästi myös Yhdysvaltojen lippuja on sytytetty tuleen. Lisäksi esimerkiksi Pennsylvaniassa yliopisto-opiskelijat marssivat Trumpia vastaan.