Trump valitsi Til­ler­so­nin ul­ko­mi­nis­te­rik­seen, öl­jy­mie­hen lä­hei­set yh­tey­det Pu­ti­niin ai­heut­ta­vat huolta

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on valinnut öljy-yhtiö ExxonMobilin toimitusjohtajan Rex Tillersonin ulkoministerikseen.

Rex Tillerson, 64, on johtanut ExxonMobilia vuodesta 2006 lähtien.
Rex Tillerson, 64, on johtanut ExxonMobilia vuodesta 2006 lähtien.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on valinnut öljy-yhtiö ExxonMobilin toimitusjohtajan Rex Tillersonin ulkoministerikseen.

Tillerson, 64, on johtanut ExxonMobilia vuodesta 2006 lähtien. Hänellä ei ole aiempaa kokemusta politiikasta, eikä hän ole toiminut diplomaattina.

Tillerson tuntee Venäjän presidentin Vladimir Putinin pitkältä ajalta. Vuonna 2011 hän neuvotteli yli kolmen miljardin dollarin arvoisen energiayhteistyösopimuksen ExxonMobilin ja venäläisen Rosneft-yhtiön välillä. Seuraavana vuonna Tillerson sai Putinilta venäläisen kunniamerkin.

Ukrainan tapahtumien takia Venäjää vastaan asetetut talouspakotteet ovat kuitenkin hyydyttäneet ExxonMobilin ja Rosneftin yhteistyön. Tillerson onkin avoimesti vastustanut Venäjä-pakotteita.

– Me aina kannustamme näitä päätöksiä tekeviä ihmisiä huomioimaan ne erittäin suuret vahingot, joita heidän asettamansa pakotteet aiheuttavat, Tillerson sanoi ExxonMobilin yhtiökokouksessa vuonna 2014.

Tillersonin yhteydet Putiniin ovat herättäneet monissa amerikkalaisissa huolta ja kirpeääkin arvostelua. Muun muassa republikaanien veteraanipoliitikko John McCain on pitänyt

Tillersonin läheisiä suhteita Putiniin huolestuttavina.

– Vladimir Putin on roisto, tyranni ja murhaaja, ja jos joku väittää muuta, hän on valehtelija, McCain sanoi taannoin.

Uskollinen Exxonille

Texasilaissyntyinen Tillerson on tehnyt koko vuonna 1975 alkaneen työuransa Exxonin palveluksessa. Ympäristöaktivistien mielestä Tillersonin valinta ulkoministeriksi ja samalla Yhdysvaltain edustajaksi globaaleissa ilmastoneuvotteluissa on turmiollista koko planeetalle.

– Me emme voi antaa Trumpin valita maailman suurinta öljy-yhtiötä vastaamaan ilmastopolitiikastamme. Tillerson saattaa olla Putinin ystävä, mutta hän ei ole tämän planeetan ystävä, ympäristöjärjestö 350.org lausui kannanotossaan.

Tillerson omistaa ExxonMobilin osakkeita noin 150 miljoonan dollarin arvosta. Tämä saattaa johtaa ristiriitatilanteisiin, sillä ulkoministerin päätökset voivat vaikuttaa öljy-yhtiön osakekurssiin. Jos esimerkiksi Venäjän vastaisista talouspakotteista luovuttaisiin, ExxonMobilin osakekurssi lähtisi todennäköisesti nousuun.