Oulu: Katso, mistä löytyy Oulun seit­se­män ou­doin­ta muis­to­merk­kiä

Väkivaltarikokset: Hei­nä­pään tapon yritys oli miehen ja naisen välinen vä­ki­val­tai­nen riita

Valmistuneet: Katso am­mat­tiin val­mis­tu­nei­den ni­mi­lis­to­ja

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Trump pyrkii ta­kai­sin pre­si­den­tik­si vuonna 2024 – "Yh­dys­val­to­jen co­me­back alkaa juuri nyt"

Ehdokkuusilmoitus tuli julki hieman ennen kuin Trumpin odotettiin kertovan ehdokkuudestaan kartanossaan Floridassa.

Palm Beach
Donald Trumpin kannattajat kuuntelivat hänen ilmoitustaan Mar-a-Lago Clubin ulkopuolella Palm Beachissä Floridassa,
Donald Trumpin kannattajat kuuntelivat hänen ilmoitustaan Mar-a-Lago Clubin ulkopuolella Palm Beachissä Floridassa,
Kuva: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump aikoo pyrkiä jälleen presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa. Trump on jättänyt ehdokkuusilmoituksen liittovaltion vaaliviranomaisille.

Ehdokkuusilmoitus tuli julki hieman ennen kuin Trumpin odotettiin kertovan ehdokkuudestaan kartanossaan Floridassa.

– Yhdysvaltojen comeback alkaa juuri nyt, 76-vuotias Trump sanoi sadoille Floridaan kokoontuneille kannattajlleen.

Ilmoittautuminen ei tullut yllätyksenä. Asian vahvisti jo etukäteen Trumpin läheinen neuvonantaja Jason Miller vieraillessaan Trumpin neuvonantajana aiemmin toimineen Steve Bannonin podcastissa. Lisäksi Trump kertoi välivaalien äänestyspäivän alla valmistautuvansa kertomaan 15. päivänä marraskuuta isoja uutisia.

Trump oli Yhdysvaltain presidenttinä vuodet 2017–2021. Hän haki jatkokautta, mutta hävisi syksyn 2020 vaaleissa demokraattien Joe Bidenille. Trump ei ole koskaan myöntänyt tappiotaan vaaleissa, vaan hän on väittänyt vaaleissa olleen vilppiä ja Bidenin varastaneen vaalit. Samaa väitettä ovat levittäneet hänen kannattajansa, vaikka se on todettu perättömäksi.

Trumpin mielestä Yhdysvallat "ei kestäisi" lisää Bidenia

Puhuessaan kannattajilleen tiistai-iltanana paikallista aikaa Trump syytti Bidenia esimerkiksi inflaatiosta ja maan rikollisuudesta sekä hehkutti omia saavutuksiaan presidenttinä. Hän sanoi Yhdysvaltojen olleen hänen johtamanaan suuri ja mahtava maa, mutta nyt kansa on hänen näkemyksensä mukaan rappeutumassa.

Bidenin hallinto on Trumpin mielestä muun muassa tuhonnut Yhdysvaltojen talouden. Hän syytti puheessaan Bidenia myös muun muassa kohonneista energian hinnoista ja heikosta rajaturvallisuudesta.

Trump vannoi kannattajilleen varmistavansa, ettei Biden saa neljää vuotta lisää.

– Maamme ei kestäisi sitä, hän sanoi.

Balilla G20-kokouksessa parhaillaan oleva Biden kommentoi Trumpin ilmoitusta sanomalla Twitterissä, että Trump petti Yhdysvallat. Tviitissä on mukana video, jossa on pätkiä esimerkiksi Trumpin puheista. Videon teksteistä ex-presidentin sanotaan muun muassa hyökänneen naisten oikeuksia ja terveydenhuoltoa vastaan sekä lietsoneen väkivaltaista mellakointia Capitolilla viime vuoden tammikuussa.

Puolue märehtii odotettua heikompaa vaalitulosta

Trumpin epätavallisen aikainen ilmoittautuminen kisaan nähdään Washingtonissa yrityksenä saada etulyöntiasema muihin ehdokkaaksi pyrkiviin republikaaneihin nähden sekä vältellä mahdollisia rikossyytteitä.

Trumpin epäillään esimerkiksi vieneen Valkoisesta talosta salaisiksi määriteltyjä asiakirjoja. Lisäksi tutkittavana on hänen mahdollinen roolinsa Capitolin viimevuotisissa mellakoissa.

Republikaanipuolue nuolee parhaillaan haavojaan odotettua heikommin sujuneiden välivaalien jäljiltä. Republikaanien odotetaan yltävän enemmistöön kongressin edustajainhuoneessa, mutta ennakoitua pienemmin lukemin. Senaatissa vallassa jatkavat demokraatit.

Ennakoitua kehnommasta tuloksesta on syytetty Trumpin tukemia ehdokkaita, ja jotkut ovat kyseenalaistaneet mielipiteitä jakavan ja oikeusjutuissa rypevän Trumpin soveltuvuuden puolueen ehdokkaaksi.

Mahdollinen toinen republikaanien presidenttiehdokas on Floridan kuvernööri Ron DeSantis, joka valittiin välivaaleissa jatkokaudelle. Muita esillä olleita nimiä ovat olleet esimerkiksi entinen varapresidentti Mike Pence, entinen ulkoministeri Mike Pompeo ja Texasin senaattori Ted Cruz.

Esivaalit puolueen presidentinvaaliehdokkaan valitsemiseksi alkavat alkuvuonna 2024.