Juuri nyt: Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä eroaa

Ruoka: Näin Oulussa saa jou­lu­pöy­tään mah­dol­li­sim­man eet­tis­tä lihaa

Koulukone: Lai­toim­me 45 Oulun koulua jär­jes­tyk­seen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Trump pi­dä­tet­tiin ja pääs­tet­tiin va­paak­si takuita vastaan Ful­to­nin van­ki­las­sa Geor­gias­sa

Atlanta
Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump nousi koneeseensa antauduttuaan viranomaisille Fultonin piirikunnan vankilassa Georgiassa. Trumpia vastaan on nostettu lukuisia vaalihäirintään liittyviä syytteitä.
Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump nousi koneeseensa antauduttuaan viranomaisille Fultonin piirikunnan vankilassa Georgiassa. Trumpia vastaan on nostettu lukuisia vaalihäirintään liittyviä syytteitä.
Kuva: EDWARD M. PIO RODA

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump pidätettiin torstaina Fultonin piirikunnan vankilassa Georgian osavaltiossa. Hänet päästettiin kuitenkin vapaaksi 200 000 dollarin takuita vastaan sen jälkeen, kun hänen pidätyskuvansa oli otettu.

Trumpia, 77, vastaan on nostettu vaalihäirintään liittyviä syytteitä vuoden 2020 presidentinvaaleissa. Yhteensä 13 rikossyytteen mukaan Trump pyrki häiritsemään presidentinvaaleja ja kääntämään niiden tuloksen omaksi edukseen. Trump hävisi tuolloin presidentti Joe Bidenille.

Fultonin piirikunnan syyttäjä on ehdottanut oikeudenkäynnin aloittamisajankohdaksi maaliskuun alkua.

Trump X:ssä: Älä koskaan antaudu

Pidätyksensä jälkeen Trump palasi tänään Twitteriin eli nykyiseen viestipalvelu X:ään, josta hän lähti vihastuksissaan kaksi ja puoli vuotta sitten.

Ensimmäisessä viestissään hän julkaisi tuimakatseisen pidätyskuvansa Fultonin piirikunnan vankilasta Georgian osavaltiossa, jossa hänet pidätettiin eilen. Kuvan alla lukee "vaalihäirintä" ja "älä koskaan antaudu" sekä hänen nettisivujensa osoite.

Trumpin syytteissä mainittuja lakipykäliä on tyypillisesti käytetty rikollisjärjestöihin tai mafioihin. Trumpia syytetään myös valehtelemisesta lausunnoissaan, väärennettyjen asiakirjojen toimittamisesta sekä pyynnöistä virkamiehille rikkoa valansa.

Trumpin lisäksi jutussa on syytettynä 18 muuta ihmistä.

Syytteeseen on asetettu muun muassa Trumpin entinen henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani sekä Trumpin kaudella Valkoisen talon kansliapäällikkönä työskennellyt Mark Meadows.

Trump kiistänyt kaiken

Trumpia vastaan on muissa osavaltioissa nostettu myös kolme muuta oikeusjuttua, joissa on yhteensä useita kymmeniä eri rikossyytekohtia.

Trump itse on kiistänyt kaikki häntä vastaan esitetyt syytteet ja kutsunut niitä "ajojahdiksi" sekä "valtion salaliitoksi" häntä vastaan. Trump tavoittelee republikaanien presidenttiehdokkuutta tulevissa vaaleissa.

Yhdysvaltain seuraavat presidentinvaalit järjestetään ensi vuoden marraskuussa.

Trumpin skandaalinkäryinen presidenttikausi päättyi 2021. Sen aikana hänet asetettiin virkasyytteeseen kahdesti.

Päivitetty 9.50: Lisätty Trumpin kommentti X:ssä.