Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Trump on voit­ta­mas­sa re­pub­li­kaa­nien vaa­li­ko­kouk­set Io­was­sa, ex-pre­si­den­til­le en­na­koi­daan en­nä­tys­suur­ta voit­to­mar­gi­naa­lia

DeSantis on tulossa toiseksi ja Haley jää kolmanneksi. Neljänneksi yltänyt Ramaswamy jättää kisan kesken ja kertoo tukevansa jatkossa Trumpia.

Des Moines
Donald Trump on voittamassa vaalikokoukset Iowassa.
Donald Trump on voittamassa vaalikokoukset Iowassa.
Kuva: Kevin Dietsch / AFP / Lehtikuva

Yhdysvalloissa maan entinen presidentti Donald Trump on voittamassa republikaanien vaalikokoukset Iowassa, ennustavat muun muassa CNNCBS News ja NBC News.

Ennakkosuosikki Trumpin ennakoidaan vievän voiton Iowassa suurimmalla voittomarginaalilla osavaltion republikaanien vaalikokousten historiassa.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis on uutiskanavien ennusteiden mukaan tulossa toiseksi. Hän on täpärästi voittamassa kolmannelle sijalle jäävän Yhdysvaltain entisen YK-lähettilään Nikki Haleyn.

Neljänneksi Iowassa yltänyt Vivek Ramaswamy puolestaan kertoi omissa vaalivalvojaisissaan jättävänsä kisan kesken ja tukevansa jatkossa Trumpia.

Vaalikokoukset alkoivat osavaltiossa maanantaina iltaseitsemältä paikallista aikaa eli kolmelta tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa. Uutiskanavat antoivat ennusteensa vain puolisen tuntia tämän jälkeen.

Fox News kertoi Suomen aikaa varhain tiistaina, että Trump kuvaili oloaan mahtavaksi ja sanoi olleen suuri kunnia, että uutiskanavat julistivat hänen voittonsa Iowassa niin nopeasti.

– On todella kunnia, että minuuttien jälkeen he ovat ilmoittaneet, että olen voittanut, Trump sanoi Fox Newsille ja kuvaili kilpailijoitaan erittäin uskottaviksi ja upeiksi.

Iowan historian kylmimmät vaalikokoukset

Iowan republikaanit suuntasivat uurnille äänestämään puolueensa presidenttiehdokkaasta hyytävissä olosuhteissa. Tämän vuoden vaalikokoukset ovat olleet historian kylmimmät Iowassa. Paikoin pakkanen on voinut tuntua vielä huomattavasti elohopean osoittamaakin purevammalta, sillä tuulen vaikutus on voinut saada lämpötilan tuntumaan jopa 40 pakkasasteelta.

Iowan vaalikokouksissa valitaan republikaanien puoluekokoukseen 40 valitsijaa eli alle kaksi prosenttia kaikista puoluekokouksen valitsijoista. Ehdokkaat saavat Iowassa valitsijoita suhteessa heidän vaalikokouksissa saamaansa äänimäärään.

Suomen aikaa aamuseitsemältä laskettuna oli yli 90 prosenttia äänistä ja Trumpille povattiin Iowasta 20 valitsijaa.

Iowa vetää katseita puoleensa sen vuoksi, että se on osavaltio, joka käynnistää republikaanien esivaalikauden. Iowassa ei kuitenkaan järjestetä esivaaleja vaan vaalikokoukset, mistä johtuvat muun muassa tiukat kellonaikarajoitukset äänien antamiselle.

Ensimmäisenä oleminen tarkoittaa, että Iowasta on tullut yhdessä New Hampshiren kanssa eräänlainen esivaaliprosessin tuuliviiri ja ehdokkaiden kohtalonnäyttäjä: näissä osavaltioissa heikosti menestyneet ehdokkaat ovat usein jättäytyneet kisasta pois.

New Hampshiren esivaalit järjestetään ensi viikolla.

Trump kelpaisi iowalaisille tuomittunakin

Uutiskanavat ovat kysyneet ovensuukyselyissään vaalikokouksissa äänestäviltä myös heidän mielipiteitään erinäisistä asioista, kuten esimerkiksi aborttilainsäädännöstä.

NBC Newsin mukaan noin 59 prosenttia Iowan vaalikokousten äänestäjistä on sen kannalla, että valtaosa tai kaikki raskaudenkeskeytykset tulisi kieltää liittovaltion tasolla.

Uutiskanava kysyi äänestäjiltä myös lukuisissa oikeudenkäynneissä syytettynä olevan Trumpin kelpoisuudesta maan johtoon. Noin kaksi kolmasosaa vastanneista oli sitä mieltä, että Trump olisi edelleen kelvollinen presidentiksi, jos hänet tuomittaisiin rikoksesta.

Niistä Iowan republikaaneista, jotka kokivat Trumpin kelpaavan presidentiksi mahdollisen tuomion jälkeenkin, päälle 70 prosenttia äänesti häntä vaalikokouksessa maanantaina.

Republikaanipuolueen ykkössuosikki presidenttiehdokkaaksi on tänä vuonna syytettynä muun muassa vaalituloksen peukaloinnista ja hyssyttelyrahojen maksamisesta.


Päivitetty jutun alkua tuoreilla tiedoilla kello 8.30.