Pienituloisuus: Ou­lu­lai­nen Jaakko Koi­vu­kan­gas kertoo, miten alle tu­han­nen euron pal­kal­la tulee toimeen

OYS: OYSiin tullut poik­keuk­sel­li­sen paljon jä­nis­rut­to­ta­pauk­sia

Hankkeet: Hei­nä­pään jal­ka­pal­lon­sta­dion­pro­jek­ti jäihin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Tor­nion­joen lo­hi­ke­säs­tä tuli isojen von­ka­lei­den kesä – lo­hen­nou­su oli kes­kin­ker­tai­nen, mutta kalojen paino huip­pu­luok­kaa

Juhani Kursula sai 21.6. Matkakoskella lohen, joka painoi 16,4 kiloa. Soutukaverina oli Jani Kumpula.
Juhani Kursula sai 21.6. Matkakoskella lohen, joka painoi 16,4 kiloa. Soutukaverina oli Jani Kumpula.
Kuva: Juhani Kursulan kotialbumi

Luonnonvarakeskus, Luke, arvio kesän alussa, että lohikesästä tulee keskinkertainen tai keskinkertaista parempi vuosi ja isojen kalojen vuosi.

Tähän mennessä Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut 49 871 lohta. Vapaaehtoisuuteen perustuvien saalisilmoitusten lohitilasto.fi-sivustolla suurin Tornionjoella saatu lohi on 23,2 kilon vonkale.

Sitäkin suurempi kala saatiin Ruotsin Matkakoskella  juhannusaattona, 24,5 kilon kala ei ole lohitilasto.fi-sivun tilastossa.

Luken erityisasiantuntija Ville Vähän mukaan kuluva kesän lohennousu on Luken mittausseurannassa kappalemääräisesti keskiarvon pinnassa ja liikkeellä oli ennätyksellisen isoja kaloja.

– Viime vuonna oli kahden merivuoden kaloja suhteellisesti enemmän. Tänä vuonna on ollut paljon 3–4 merivuoden kaloja, jotka ovat painoltaan molemmin puolin 20 kilon. Kaikkina vuosina ei tule lainkaan näin isoja kaloja. Tänä vuonna niitä on tullut kymmeniä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.