Työelämä: Ou­lu­lai­nen Simo Ke­kä­läi­nen tapasi kiin­nos­ta­van eng­lan­ti­lai­sen ja hieroo nyt kaup­po­ja Va­lio­lii­ga­seu­ran kanssa

Liikenne: Hurjaa yli­no­peut­ta ajanut au­toi­li­ja jäi kiinni Kuu­sa­mon­tiel­lä Oulussa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Tilaajille

Top­pi­lan pojat pa­ke­ni­vat po­lii­sia, kun ah­taa­jien kort­ti­pe­li äityi tap­pe­luk­si – 50-lu­vun Oulussa lapset saivat kulkea va­paas­ti sa­ta­mas­sa ja lai­vois­sa

Kauko Kalaojan muistelmissa nuoret kulkevat työnteon seassa laivoissa ja ratapihalla. Ihmisten ronski nimittely vaikka resupekaksi tai pöliäksi oli arkipäivää. Satamamiehet joivat tilipäivinään ensiksi palkkiopullon ja sitten salakuljetusviinat.

Toppilan päiväkodin pojat marssivat jonossa ruokailuun hoitajansa ohjaamana. Päiväkotia piti Pelastusarmeija Toppila Oyn Seurantalolla. Kuva on otettu 22. elokuuta 1952.
Toppilan päiväkodin pojat marssivat jonossa ruokailuun hoitajansa ohjaamana. Päiväkotia piti Pelastusarmeija Toppila Oyn Seurantalolla. Kuva on otettu 22. elokuuta 1952.

Poikalapset askelsivat peräkanaa päiväkodin ruokalaan Toppilan satama-alueen niityillä 1950-luvulla. Jono pysyi polulla koossa, kun pojat pitivät toinen toisistaan kiinni. Päiväkoti ja sen ruokala sijaitsivat sataman yhden suurimman työnantajan, selluloosatehdas Toppila Oy:n Seurantalossa.

Pikkupojat liikkuivat päiväkoti-ikäisinä tottelevaisesti hoitajansa perässä, mutta kouluikään mennessä heistä kasvoi omatoimisia, uteliaita ja vilkkaita viikareita, jotka saivat juoksennella vanhemmiltaan vapaasti vilkkaan sataman työmailla, aikuisten seassa ja heidän touhujaan tarkkaillen.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.