Top­pi­lan ha­ke­sii­loon suun­ni­tel­laan teol­li­sen pe­rin­nön tut­ki­mus­kes­kus­ta – kun­nos­tus­työt al­ka­mas­sa ensi keväänä

Oulun ammattikorkeakoulu ja espanjalainen Factum Foundation -säätiö aloittavat yhteistyön tutkimuskeskuksen perustamiseksi Toppilan siiloon Oulussa.

Toppilan hakesiiloon kaavaillaan uutta tutkimuskeskusta.
Toppilan hakesiiloon kaavaillaan uutta tutkimuskeskusta.
Kuva: Peura Pekka

Oulun ammattikorkeakoulu ja espanjalainen Factum Foundation -säätiö aloittavat yhteistyön AALTOSIILO-tutkimuskeskuksen perustamiseksi Ouluun.

Factum Foundation -säätiö ja Skene Catling de la Peña -arkkitehdit ostivat  viime elokuussa Alvar Aallon suunnitteleman Toppilan siilon Oulussa. Rakennus on suojeltu entisen sellutehtaan hakesiilo, joka on  valmistunut vuonna 1931.

Uusien omistajien tavoitteena on muuttaa katedraalimainen betonirakenne uudeksi tutkimuskeskukseksi.

"AALTOSIILO for Digital Preservation" -tutkimuskeskus keskittyy teollisen perinnön ja sen ympäristövaikutusten vaalimiseen.

Siilosta muokataan tutkimus- ja koulutuskeskus, joka edistää 3D-teknologioiden käyttöä kulttuuri- ja ympäristöperinnön suojelussa.

Keskuksessa kehitetään tähän tarkoitukseen tarvittavia laitteistoja ja ohjelmistoja. Tavoitteena on perustaa pohjoismainen yhteistyöverkosto.

Arkkitehtuurillisesti merkittävän rakennuksen kunnostamista tuetaan varainhankintakampanjalla. Kunnostustöiden on määrä alkaa ensi keväänä.

Tutkimus- ja koulutusohjelma luvassa

Säätiön ja Oamkin yhteishanke tuottaa myös digitaalisuutta hyödyntävän tutkimus- ja koulutusohjelman, jossa keskitytään eettisiin, teoreettisiin ja käytännön vaatimuksiin perinnerakennusten säilyttämistä ja kunnostamista varten.

Jatko-opiskelijat, tohtorikoulutettavat ja tutkijat voivat työskennellä monitieteellisissä tutkimus- ja koulutushankkeissa maailman johtavien tutkijoiden ja ammattilaisten kanssa.

Factum Foundation on vuonna 2009 Madridissa perustettu säätiö, jonka tehtävänä on maailman kulttuuriperinnön dokumentointi ja tutkimus digitaalisen tallennus- ja uudelleenmaterialisointitekniikoiden avulla.

Tiedotteen mukaan säätiöllä on näyttöä arkkitehtonisten mestariteosten säilyttämisessä löytämällä niille uusi käyttötarkoitus. Säätiö on työskennellyt  muun muassa Venetsiassa ja Kuninkaiden laaksossa Luxorissa.

AALTOSIILO-projektin edistämiseksi on nyt koottu johtoryhmä, johon kuuluu varainhankkijoita, arkkitehtejä, insinöörejä ja konservaattoreita.