Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Timo Soinin pa­hoin­pi­te­lyä yrit­tä­nyt mies tuo­mit­tiin yli puolen vuoden eh­dol­li­seen van­keus­ran­gais­tuk­seen

Oikeudessa syytetty kiisti syytteet ja sanoi, ettei muista tapahtumia Korson maalaismarkkinoilla. Mies kamppaili kiinniottoa tehneitä poliiseja vastaan rajusti.

Vantaa

Timo Soinin kimppuun yrittänyt sipoolaismies on tuomittu muun muassa pahoinpitelyn yrityksestä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. 53-vuotias mies tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Mies yritti lyödä Soinia pullolla.

Tapahtuma-aikaan ulkoministerinä toimineen Timo Soinin turvamiehenä ollut poliisi ehti pysäyttää hyökkääjän. Arkistokuva.
Tapahtuma-aikaan ulkoministerinä toimineen Timo Soinin turvamiehenä ollut poliisi ehti pysäyttää hyökkääjän. Arkistokuva.
Kuva: Timo Marttila

Mies tuomittiin myös virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kahdesta poliisiin kohdistuneesta pahoinpitelystä sekä rattijuopumuksesta.

Välikohtaus tapahtui Vantaan Korson maalaismarkkinoilla maaliskuussa 2019. Silloinen ulkoministeri Soini oli vaaliteltalla tapaamassa äänestäjiä, kun syyttäjän mukaan syytetty tuli Soinin luokse, huusi "maanpetturi" ja yritti lyödä Soinia nestettä sisältäneellä puolen litran muovipullolla.

Teko jäi yritykseksi, koska Soinin turvamiehenä toiminut poliisi ehti väliin.

Syyttäjän mukaan mies teki tilanteessa voimakasta vastarintaa, miltä osin tätä syytettiin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kahden poliisin pahoinpitelystä.

Soini: Politiikkoja saa arvostella, väkivallassa menee raja

Tuomittu mies kiisti syytteet. Oikeudessa hän sanoi, ettei muista tapahtumia, joista häntä syytetään.

Miehen asianajajan Leif Möllerin mukaan mies ei ymmärtänyt, että hänet kiinni ottaneet siviiliasuiset miehet olivat poliiseja ja hän koki toimineensa itsepuolustustilanteessa.

Syyttäjä sanoi, että poliisimiehet ilmoittivat tilanteessa selvästi olevansa poliiseja. Syyttäjän mukaan mies oli tekoaikaan päihtynyt.

Soini kommentoi tapausta medialle toukokuisen oikeuskäsittelyn jälkeen ja korosti, että poliitikkoja saa ja pitää arvostella, mutta väkivalta pitää sulkea pois.

– Terveessä demokratiassa voi olla eri mieltä ja esittää sen, mutta väkivallassa menee raja. Uskon, että oikeus vetää ne rajat tässä, Soini sanoi.

Ex-pääministeri Sipilään kohdistunut väkivallanteko käräjillä syksyllä

Viime vuosina myös Juha Sipilä (kesk.), Maria Ohisalo (vihr.) ja Alexander Stubb (kok.) ovat joutuneet uhkaavien tekojen kohteiksi.

Poliisin mukaan vastaantulija löi ex-pääministeri Sipilää nyrkein eduskuntatalon lähellä tammikuussa. Esitutkinnan mukaan mies tunnisti Sipilän ja ilmeisesti hetken mielijohteesta kohdisti tähän väkivaltaa.

Asiassa on nostettu syyte pahoinpitelystä 38-vuotiasta miestä vastaan. Syytettä on määrä käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa syyskuussa.

Joulukuussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen miehen, joka oli uhkaillut sisäministeri Maria Ohisaloa. Kolmekymppinen mies julkaisi Instagramissa kuvan, jossa Ohisalon kasvojen päällä on tähtäinristikko. Julkaisu sisälsi myös sanallisen uhkauksen.

Lisäksi mies kommentoi Ohisalon Instagram-julkaisuun muun muassa olevansa pommintekokoulussa, ajavansa pommirekan poliisilaitokselle ja lähettävänsä "paketin" sisäministeriöön.

Tuomittu kiisti syyllistyneensä rikokseen ja sanoi, ettei pystyisi toteuttamaan uhkauksiaan tai käyttämään väkivaltaa. Käräjäoikeus piti rikosta vakavana. Tuomiossa todettiin, että julkisessa virassa olevan henkilön toimintaa hänen virkatehtävissään voidaan julkisesti arvostella, mutta vihapuhe ja uhkaukset eivät kuulu sananvapauden piiriin. Käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Valtiovarainministerinä toimineen Alexander Stubbin kodin ikkunoita ammuttiin ilmakiväärillä elokuussa 2016. Kaksi miestä myös kivitti talon ikkunoita ja ulko-ovea.

Toinen miehistä tuomittiin sittemmin Espoon käräjäoikeudessa puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Toinen epäillyistä kuoli ennen kuin jutun poliisitutkinta saatiin päätökseen.

Stubbin päälle myös heitettiin kolajuomaa Tampereella vuonna 2015, kun hän vieraili paikallisessa kauppakeskuksessa. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tekijän sakkoihin kunnianloukkauksesta ja lievästä vahingonteosta.